Ziarul electronic al arădenilor

Strada 1 Decembrie din centrul Aradului, transformată și anul acesta în zonă pietonală

Administrația locală intenționează să transforme, și anul acesta, strada 1 Decembrie 1918 din centrul municipiului Arad în zonă pietonală, la fiecare sfârșit de săptămână, în perioada mai – octombrie.

Inițiativa aparține viceprimarului Ionel Bulbuc, iar proiectul de hotărâre urmează să fie supus votului la ședința Consiliului Local Municipal, care a fost programată pentru data de 19 februarie.

În proiectul de hotărâre se menționează că se propune transformarea, experimental, a străzii 1 Decembrie 1918 din municipiul Arad, în zonă pietonală, la fiecare sfârșit de săptămână.

„În perioada 1 mai – 30 octombrie, în fiecare sfârșit de săptămână, de vineri, de la ora 14.00, și până duminică, la ora 24.00, strada 1 Decembrie 1918 din municipiul Arad se transformă în zonă pietonală“, se precizează în proiectul de hotărâre.

Conform documentului, la elaborarea proiectului de hotărâre s-a ținut cont de „necesitatea asigurării de către administrația locală a unor locuri de recreere pentru cetățenii municipiului“.

De asemenea, s-a ținut cont și de faptul că aplicarea Hotărârii nr. 446/2019 de transformare a străzii 1 Decembrie 1918 în stradă pietonală „a fost un real succes, cetățenii fiind mulțumiți de faptul că s-a creat încă o posibilitate de recreere, iar comercianții care desfășoară activități de alimentație publică, cu terase pe stradă au putut să ofere clienților lor posibilitatea de a se destinde și a profita de ofertele lor“.

În proiect se mai arată că „administrația locală trebuie să identifice zone de atracție în care cetățenii să se relaxeze, motiv pentru care se caută identificarea unor astfel de zone de relaxare“.

Anul trecut, în luna iulie, strada 1 Decembrie din centrul municipiului Arad a fost transformată în zonă pietonală, în fiecare weekend, prin închiderea traficului şi extinderea teraselor pe partea carosabilă, Primăria inaugurând şi un sistem de iluminat special, o boltă formată din 1.500 de becuri.

Conform municipalității, strada 1 Decembrie 1918 are potenţial de a atrage vizitatori, pentru că se află în zona arhitecturală a oraşului, cu multe palate vechi şi monumente istorice.

Pe această stradă se află şi clădirea fostei prefecturi, din vremea imperială a Aradului, unde Consiliul Judeţean restaurează mai multe celule de închisoare pentru a le introduce în circuitul turistic şi va realiza un muzeu.

Municipiul Arad mai are o singură stradă pietonală, strada Meţianu, iar în ultimii ani societatea civilă a propus ca mai multe astfel de locuri să fie amenajate pentru localnici şi turişti.

CITITI SI: Strada 1 Decembrie, transformată în zonă pietonală, cu o boltă din 1.500 becuri

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.