Ziarul electronic al arădenilor

Strada 1 Decembrie, transformată în zonă pietonală, cu o boltă din 1.500 becuri

Strada 1 Decembrie din centrul municipiului Arad va fi transformată în zonă pietonală în fiecare weekend, prin închiderea traficului şi extinderea teraselor pe partea carosabilă, Primăria inaugurând şi un sistem de iluminat special, o boltă formată din 1.500 de becuri.

Primăria Arad a instalat un sistem de iluminat arhitectural pe strada 1 Decembrie 1918, care a fost inaugurat vineri seara, când strada a devenit pietonală pentru prima dată.

Iluminatul stradal obişnuit a fost înlocuit cu o boltă formată din 1.500 de becuri, care acoperă strada şi care va funcţiona doar de vineri seara până duminică seara, când traficul va fi închis şi locul va deveni exclusiv pietonal.

„Este un proiect pilot, ca una dintre străzile centrale ale Aradului, nu foarte circulată, în weekend să devină pietonală. Terasele de pe trotuar au trecut şi pe carosabil, astfel încât să fie mai mult spaţiu, şi am amenajat un iluminat deosebit. Dacă reacţia arădenilor va fi una pozitivă, avem în vedere transformarea străzii în una exclusiv pietonală, dar avem în vizor şi alte locaţii din zona centrală. De ani de zile arădenii cer mai mult spaţiu pietonal în Centru şi mai puţin trafic auto“, a declarat primarul interimar al Aradului, Călin Bibarţ, prezent la inaugurarea iluminatului arhitectural.

La eveniment au fost prezenţi sute de arădeni, pentru care localurile de pe stradă au amplasat mese şi scaune suplimentare, pe partea carosabilă. Totodată, Primăria a organizat un spectacol de muzică instrumentală.

Strada 1 Decembrie 1918 are potenţial de a atrage vizitatori, pentru că se află în zona arhitecturală a oraşului, cu multe palate vechi şi monumente istorice. Pe această stradă se află şi clădirea fostei prefecturi, din vremea imperială a Aradului, unde Consiliul Judeţean restaurează mai multe celule de închisoare pentru a le introduce în circuitul turistic şi va realiza un muzeu.

Municipiul Arad mai are o singură stradă pietonală, strada Meţianu, iar în ultimii ani societatea civilă a propus ca mai multe astfel de locuri să fie amenajate pentru localnici şi turişti.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.