Ziarul electronic al arădenilor

Încă se moare din cauza hipotermiei! Cum se pot proteja arădenii de vremea geroasă?

Pare greu de crezut, dar și iarna aceasta au existat în România câteva cazuri de deces provocat de hipotermie. Alte persoane au avut nevoie de ajutor de specialitate din cauza degerăturilor.

În majoritatea situațiilor, un deznodământ nefericit ar fi putut fi prevenit dacă s-ar fi luat unele măsuri minime de protecție împotriva temperaturilor negative.

Vremea geroasă trebuie luată în serios. Iată cum pot arădenii să evite situațiile critice de acest gen.

3 Pași pentru a evita hipotermia

Pasul 1: Fii pregătit pentru orice

Dacă ai de gând să ieși afară, este necesar să verifici cum vor fi temperaturile. Acest lucru este valabil și dacă vrei să mergi cu mașina. O defecțiune pe care nu ai prevăzut-o sau aglomerația te-ar putea forța să petreci mai mult timp în frig decât ai fi intenționat.

Verifică prognoza meteorologilor atât pentru zi, cât și pentru noapte. Astfel, vei putea fi echipat corespunzător. De asemenea, pregătește mereu un plan de salvare. Telefonul trebuie să îți fie încărcat complet. Dacă nivelul bateriei este slab, gerul ar putea să descarce prematur bateria, iar tu nu îi vei mai putea contacta pe alții pentru ajutor.

Înainte de a pleca la drum, anunță cel puțin două persoane unde mergi și la cât intenționezi să te întorci acasă. Roagă-le să încerce să te contacteze dacă observă că nu te întorci la timp.

Pasul 2: Îmbracă-te în straturi și folosește materiale potrivite pentru iarnă

Una dintre cele mai importante reguli este aceea de a te îmbrăca foarte bine. Asta presupune să porți multiple straturi de haine. Spre exemplu, direct pe piele ia-ți un tricou, apoi o bluză dintr-un material călduros. Ultimul strat poate fi o geacă sau o haină mai elegantă.

Găsești paltoane de bărbați de la Bigotti perfecte pentru vremea rece. Dacă prognoza anunță precipitații, asigură-te că porți haine și încălțăminte impermeabile.

Contrar a ceea ce crezi, bumbacul nu este potrivit pentru timpul geros. Așadar, nu purta blugi sau alte articole vestimentare din acest material, întrucât nu poate izola destul de eficient căldura corpului. Experții recomandă cașmirul, lâna sau chiar țesăturile sintetice.

Pasul 3: Identifică simptomele și acționează

Dacă bănuiești că tu sau altcineva ar putea avea hipotermie, caută cât mai repede simptomele. În stadiul moderat, o persoană ar putea experimenta: amețeală, tremur, foame, greață, hiperventilație, dificultăți în vorbire, confuzie, dificultăți de coordonare, oboseală, tensiune arterială mare.

În forma severă hipotermia este resimțită prin: tremur (care se oprește când afecțiunea se agravează), lipsa coordonării, vorbire incoerentă, confuzie și o tendință de a lua decizii nepotrivite (cum ar fi îndepărtarea hainelor de pe corp), energie scăzută, pierderea progresivă a cunoștinței, puls scăzut, respirație rară și grea.

Dacă întâlnești pe cineva în oricare dintre aceste stadii, scopul tău trebuie să fie acela care va încălzi cât mai repede persoana prin orice mijloc disponibil.

Urmează aceste sfaturi pentru a te proteja, atât pe tine, cât și pe cei din jur de consecințele gerului. Astfel, te vei putea bucura din plin de iarnă.

sursa foto: shutterstock.com, pexels.com

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.