Ziarul electronic al arădenilor

Situația juridică a terenului forestier din Nadăș restituit familiei Colțeu rămâne una litigioasă

Prefectura Arad susține că situația juridică a terenului forestier din Nadăș, restituit familiei Colțeu, rămâne una „litigioasă“, deoarece pe rolul instanței se mai află un alt dosar.

Prefectura precizează că „situaţia juridică a suprafeţei de 8.742 hectare teren forestier restituită familiei Colţeu rămâne una litigioasă“, pentru că pe rolul Judecătoriei Braşov există un alt dosar, cu numărul 1265/246/2017, la care s-au referit şi sătenii.

Conform Prefecturii, Comisia judeţeană de fond funciar Arad a promovat o altă cerere de revizuire a aceleiaşi sentinţe 657/2006 a Judecătoriei Ineu, întemeiată pe desfiinţarea Certificatului de calitate de moştenitor cu nr. 5/ 2003,  dispusă prin Încheierea penală nr. 415/ 2016, pronunţată de Curtea de Apel Timişoara, „ca urmare a constatării falsului acestui certificat de calitate de moştenitor, soluţie menţinută de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie“. La cererea Comisiei judeţene de fond funciar, cauza a fost strămutată de la Judecătoria Ineu, la Judecătoria Braşov.

Astfel, doar una dintre cele două cereri de revizuire a fost soluţionată defavorabil pentru săteni şi autorităţile care sunt părţi în procese.

„Prin decizia civilă nr. 7/5.02.2019, Tribunalul Olt, Secţia I Civilă a admis recursul declarat de familia Colţeu Mihai Alexandru şi Colţeu Viorica împotriva sentinţei civile nr. 857 din 10.19.2018 pronunţată de Judecătoria Balş în dosarul nr. 1184/246/2016* pe care a modificat-o în totalitate, admiţând excepţia tardivităţii invocată de familia Colţeu în privinţa cererii de revizuire formulate de Comisia judeţeană de fond funciar Arad, cererea de revizuire fiind respinsă ca tardivă.

Această cerere de revizuire a sentinţei Judecătoriei Ineu cu numărul 657/2006 a fost formulată în urma constatării falsului Certificatului de calitate de moştenitor cu nr. 5/ 2003, emis de notarul Vlai Adrian, prin care s-a stabilit calitatea defunctei Mairovitz Ecaterina de unic moştenitor al defunctei Grosz Elena, care a deţinut pădurea Nadăşului, constatare efectuată prin Sentinţa penală nr. 203/ 2016 a Curţii de Apel Timişoara – Secţia penală. Cauza a fost strămutată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la cererea Comisiei judeţene de fond funciar Arad, de la Judecătoria Ineu, la Judecătoria Balş“, mai precizează Prefectura Arad.

Instituţia aminteşte că Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Oradea a emis o decizie, în 2014, prin care s-a dispus suspendarea serviciului public silvic pentru soţii Colţeu, aceştia exercitând o acţiune în contencios administrativ prin care au solicitat anularea acestei decizii, acţiune care a fost respinsă de Tribunalul Arad, sentinţă rămasă definitivă la Curtea de Apel Timişoara.

Marţi, magistraţii Tribunalului Olt au admis recursul depus de soţii Viorica şi Mihai Alexandru Colţeu privind terenurile din satul arădean Nadăş şi au respins ca tardive cererile de revizuire formulate de Comisia Locală de fond funciar Tăuţ şi Comisia Judeţeană de fond funciar Arad, soluţia fiind irevocabilă.

Procesul dintre localnici şi familia Colţeu durează de peste zece ani. Totul a început în anul 2006, când Judecătoria Ineu a admis o plângere a soţilor Viorica şi Mihai Colţeu, prin care aceştia cereau anularea unor hotărâri din 2005 ale Comisiei judeţene şi Comisiei locale Tăuţ pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.

La acel moment, judecătoria a stabilit reconstituirea în favoarea familiei Colţeu a dreptului de proprietate în natură pentru suprafaţa totală de 8.742 hectare de teren şi pădure, împreună cu clădiri sau alte construcţii aflate pe acestea.

În anul 2014, DNA Timişoara a descins la cabinetele notariale care au perfectat actele familiei Colţeu, dar şi la Ocolul silvic privat din Nadăş. Procurorii DNA au stabilit, urmare a unor expertize grafoscopice, că o parte din documentaţia ce a stat la baza acestei retrocedări a fost falsificată.

În vara anului 2017, familia Colţeu, care susţinea că trebuie să moştenească aproape 9.000 de hectare de teren în extravilanul satului arădean Nadăş, după prezentarea unui certificat de moştenitor, dovedit ulterior a fi fost falsificat, a pierdut, irevocabil, procesul la instanţa supremă.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins în luna iunie 2017, definitiv, contestaţiile membrilor familiei Colţeu, după ce judecătorii Curţii de Apel Timişoara au desfiinţat certificatul de moştenitor la solicitarea procurorilor DNA, care au constatat că acesta fusese falsificat.

CITITI SI: Tribunalul Olt a admis recursul soţilor Colţeu în cazul terenurilor din Nadăş

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.