Ziarul electronic al arădenilor

Falcă, după întâlnirea cu Dragnea: „Aşteptăm o soluţie de compromis“

Gheorghe Falcă, primarul Aradului şi membru al Asociaţiei Municipiilor din România, a declarat, miercuri seara, după patru ore de discuţii la care a fost prezent şi Liviu Dragnea, că administraţiile locale vor avea de suportat o mare povară financiară în plus şi că cetăţenii sunt cei care vor plăti.

„Aşteptăm o soluţie de compromis. Ce s-a întâmplat: ne-a ascultat, toate lucrurile pe care le-am spus în anii din urmă au fost repetate, dar când am ajuns la concret, să vorbim despre cotele din impozitul pe venit a spus că e «OK». Noi avem creşteri faţă de 2018 şi s-a confirmat, discuţia pe care am avut-o noi cu doamna prim-ministru, când am spus că dacă ne transmit cheltuielile sociale în acel moment multe primării vor pierde.

Lucru care astăzi s-a confirmat de către domnul ministru al Finanţelor, pentru că din TVA, la ceea ce înseamnă localităţile care prin acest transfer vor avea cheltuieli în plus, vor primi bani. Asta înseamnă că noi vom rămâne la vechea cotă de 43 la sută, propriu-zis 60 la sută când a urcat cota, ţi-am transferat cheltuielile sociale.

Discutăm de 4,7 miliarde de lei, asta înseamnă un miliard de euro responsabilitatea administraţiei locale, ceea ce a confirmat în jurul primarilor că aproape toată lumea va avea pierderi necalculate şi, în final,  domnul Dragnea ne-a spus: ce vreţi să faceţi? Bugetul trebuie închis cumva. Şi i-am spus: da, înseamnă că se confirmă încă o dată că bugetul se închide pe administraţia locală, se închide de fapt pe cetăţeni”, a declarat Gheorghe Falcă, primarul Aradului.

„Şi noi convenim ca de aici încolo să prezentăm public, nu doar în localităţile noastre, bugetul, pentru că adevărul este de partea noastră şi a cetăţenilor pe care îi reprezentăm, pentru că dânşii o să plătescă această povară guvernamentală transferată către municipalităţi”, a mai spus Falcă.

Primarul a afirmat că, din câte ştie, cota pentru consiliile judeţene a crescut de la 15 la 17,5 la sută. „Era pe un tabel 15 la sută cred echilibrare şi 7,5 la sută într-un fond care vine la nivel naţional, care se împarte pe fiecare judeţ”, a adăugat Falcă.

„Domnul Dragnea a spus: păi la Arad au crescut veniturile şi când am luat pixul în mână, n-au mai crescut veniturile, pentru că dânsul face aşa: are Aradul mai multe venituri acum? Păi sigur trebuie să aibă, pentru că de la un an la altul se dezvoltă. Dar când calculăm şi pierderile de 16 milioane din 2018 şi 12 milioane din 2019, de fapt dacă le însumăm am o sumă foarte mare pierderi”, a explicat Falcă.

Primarul Aradului a mai spus că investiţiile vor fi reduse întrucât nu vor mai exista bani pentru acestea.

Liviu Dragnea a afirmat că „sunt aigurări de la Guvern că vor avea cel puţin bugetele pe care le-au avut anul trecut şi o mare parte din municipii vor avea venituri mai mari, inclusiv cu cheltuielile cu plata însoţitorilor pentru persoanele cu handicap, iar la judeţe şi la comune veniturile vor fi substanţial mai mari“.

„Este o creştere de 27% pe toată administraţia publică locală din cote defalcate de TVA”, a susţinut Liviu Dragnea.

El a mai spus că, acolo unde va fi nevoie, Guvernul va acoperi cheltuielile localităţilor cărora nu le ajung banii.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.