Ziarul electronic al arădenilor

Sezonul balurilor, la Viena

vienaSezonul de baluri a început la Viena în 15 noiembrie, cu Balul Crucii Roșii, Rotkreuz Ball, care continuă şi ajunge în punctul culminant în februarie.

După ce în ianuarie au avut loc baluri representative, cum sunt de exemplu Balul Filarmonicii din Viena, Balul florilor, Balul cofetarilor, Balul ofiţerilor, Balul industriaşilor, Balul inginerilor, Balul medicilor şi multe alte baluri mai mari sau mai mici, şi în luna februarie invitaţiile la bal rămân deschise.

Cel mai remarcat bal al lunii ianuarie a fost Balul Filarmonicii (Ball der Wiener Philharmoniker), organizat de Asociația muzicală vieneză “Wiener Musikverein”, bal la care instrumentiștii cunoscutei orchestre, una dintre cele mai bune orchestre din lume, au cântat doar în deschidere, ca apoi să fie găsiți pe ringul de dans.

De ani de zile, ei sunt cei care încântă publicul din întreaga lume cu concertul de Anul Nou, când sunt urmăriți în faţa ecranelor TV de milioane de iubitori de muzică din 80 de națiuni.

Wiener Musikverein este o casă de concerte tradițională din Viena unde se află renumita sala Große Musikvereinssaal, una dintre sălile cele mai frumoase și cu cea mai bună acustică din lume.

De remarcat, este legătura dintre Filarmonică și orchestra Operei de Stat. Numai după trei ani de stagiu în orchestra Operei, un instrumentist poate să încerce să intre în orchestra Filarmonicii. În schimb, toți cei din Filarmonică sunt folosiți la nevoie în orchestra Operei.

Balurile lunii februarie

În Kursalon Wien, acolo unde frații Strauß au sărbătorit mari succese, are loc Johann Strauß Ball (15 februarie), unde, bineînțeles, se va dansa pe muzică de vals. Kursalon dispune de patru săli elegante dispuse pe două etaje şi o terasă deosebită, care dă spre parcul central al orașului.

Un bal cu o ambianţă deosebită este Balul cafegiilor (Kaffeesiederball), (21 februarie), bal care atrage în fiecare an în jur de 5.000 de vizitatori la Hofburg, în sălile pentru festivități numite Redoutensäle.

Acest bal este an de an unul dintre cele mai căutate, un bal unde se îmbină tradiția cu modernul și care este frecventat de personalități din politică, artă și economie. Wiener Kaffeesiederball este balul celor care iubesc distracţia, cafenelele şi tradiţia vieneză.

Cel mai „dulce“ bal este Bonbon Ball (28februarie), care are loc în Wiener Konzerthaus.

Balul este cunoscut ca fiind deosebit de animat, la care, de 65 de ani, totul se bazează pe  produse zaharoase, ciocolată, biscuiți, napolitane, praline etc.

Astfel, și anul acesta, se vor împarți cca. 3.000 kg. de dulciuri oaspeților, iar un juriu proeminent va alege „Miss Bonbon“, care este cântărită apoi în napolitanele Mannerschnitten și mai sunt dăruite și sute de alte „surprize dulci“. De la balul acesta nimeni nu pleacă cu mâna goală acasă.

Juristenball (1 martie), balul juriștilor este un bal deosebit de festiv, foarte iubit, un bal tradițional și căutat, care se desfăşoară sub patronajul Camerei avocaților și Camerei notarilor și are loc în încăperile magnifice de la Hofburg.

Cel mai legendar este bineînţeles Balul de la Opera Opernball (27 februarie) care, anul acesta, are loc a 58 oară în incinta Operei.

Cu două seri înainte nu se mai dau reprezentații pentru ca sala de spectacole să poată să fie transformată într-o sala de bal lungă de 50 de metri. Adaptarea sălii durează 30 de ore și la ea se implică 50 de firme cu 350 de specialiști și 150 de ajutoare.

Demontarea merge ceva mai repede, durează doar 21 de ore, după care, 80 de remorci transportă conteinere cu loje, parchet, panouri și diverse elemente de decor. Volumul de muncă cu demontat, transformat și remontat, costă 1,7 milioane de euro.

În noaptea balulu,i în incinta Operei se adună 7.230 de persoane, dintre care 5.150 sunt oaspeți. În afară de aceasta, la deschidere iau parte 144 de perechi tinere de debutanţi din 14 ţări, pe lângă care se mai găsesc și 16 perechi de rezervă.

120 de muzicieni în 10 săli de bal se vor îngriji ca atmosfera să fie cât mai plăcută, pe lângă aceștia 280 de gastronomi și 250 de agenți de securitate au grijă de partea culinară și de siguranța invitaților.

În ziua următoare, Opera va fi la fel de plină pentru că, din fiecare provincie austriacă, câte 3.500 de copii vor da reprezentații în sala de bal cu „Flautul fermecat pentru copii“ .

Balul de la Operă este un bal al superlativelor. Opera va fi decorată cu 50.000 de flori. Pentru loje sunt prevăzute 165 de aranjamente florale și pentru mese 480.

În afară de aceasta, 160 de bucheţele vor fi făcute pentru debutante. 40.000 de pahare, 1.000 de feţe de masă, 4.000 de tacâmuri, 600 de frapiere își vor găsi utilizarea în noaptea balului.

Se vor servi, printre altele, cca. 800 de porții de supă gulaș, 1.800 de perechi de crenvurst, 1.000 de sandviciuri, peste 800 de sticle de șampanie și vin spumant și 900 de sticle de vin.

Opera vieneză prin acest bal, încasează venituri de 3,4 milioane de euro (cheltuielile totale se ridică la 2,3 milioane euro). Un bilet de intrare costă 250 euro, o lojă intre 9.000 și 18.500 de euro. La balul operei 2014 sunt vândute toate biletele, deja de mult timp.

Calendarul balurilor, care se întinde în continuare și în lunile următoare, mai cuprinde: Balul polițiștilor, Balul trandafirilor, Balul pompierilor, Balul școlilor de dans, Balul 1000PS, Balul economiștilor, Balul școlilor tehnice, Balul oamenilor de afaceri, Balul îngrijitorilor de sănătate, Balul sportului, Balul liceului francez, Balul pantofarilor, acestea fiind doar câteva din cele 450 de baluri care au loc, în fiecare an, la Viena.

Rodica Roșca

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.