Ziarul electronic al arădenilor

Monografii: Prof. dr. Stefan W. Hell, un sântănean pentru Nobel

arad-300x17011111111111311111111111Născut la Sântana, în anul 1962, Stefan W. Hell reprezintă o autoritate în lumea ştiinţei.

Fizicianul de talie mondială, ale cărui realizări sunt pe cale de a revoluţiona cercetarea biologică, a urmat clasele I – VIII la Şcoala germană din localitatea natală, Sântana.

Strămoşii lui au fost colonizaţi pe aceste meleaguri din regiunea Kraichgau, situată în apropiere de Heidelberg. Acesta este oraşul în care, reîntorcându-se la rădăcini, s-a stabilit şi Stefan W. Hell, în ultimii ani ai dictaturii ceauşiste.

În 1990, fostul sântănean a obţinut doctoratul în fizică, după care a funcţionat, ca cercetător, în cadrul Laboratorului European de Biologie Moleculară (de asemenea, în Heidelberg).

Totodată, a împărtăşit din cunoştiinţele sale la catedra unor universităţi prestigioase, precum Oxford.

Din anul 2002, Stefan W. Hell este director al Institutului pentru chimie biofizică „Max Planck” din Gõettingen, unde conduce departamentul de nanobiologie.

Fizicianul originar din Sântana este cel care a conceput şi realizat primul microscop cu precizie dincolo de limita de refracţie a luminii, punând astfel bazele microscopiei STED (Stimulated Emission Depletion).

Botezată 4 Pi, creaţia lui Stefan W. Hell a fost primită cu entuziasm de lumea ştiinţifică, care îşi exprimă încrederea că acest aparat va duce la descoperiri noi, cu precădere, în cercetările medicale.

Nu în ultimul rând, microscopia STED şi alte procedee înrudite ar putea să accelereze şi producerea elementelor electronice la un nivel cu mult superior calitativ faţă de cele existente astăzi.

Toate acestea reprezintă motive întemeiate care să îl aşeze pe ilustrul sântănean în galeria marilor oameni de ştiinţă. Şi nu numai.

Pentru că descoperirile sale promit să revoluţioneze cercetarea ştiinţifică în mai multe domenii, Stefan W. Hell este pe cale de a intra în competiţia pentru obţinerea Premiului Nobel, pentru care au fost depuse, deja, mai multe documente care îi atestă realizările.

Până atunci, ca dovadă a recunoaşterii meritelor sale, rămân premiile naţionale şi internaţionale dobândite în decursul vremii, inclusiv Premiul Comisiei Internaţionale pentru Optică (2000), Premiul “Carl Zeiss” pentru Cercetare (2002),

Premiul pentru Inovaţie, acordat de către Horst Köhler, preşedintele federal al Germaniei (2006), Premiul “Julius Springer” pentru Fizică Aplicată (2007) şi Premiul “Leibniz” (2008).

sursa: Sîntana, monografia unei localităţi şi a mai multor neamuri, Dan Roman

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.