Ziarul electronic al arădenilor

Protest în cartierul Gai. „Ne-am săturat de aglomerație, poluare și accidente“

Aproximativ 200 de persoane au protestat, duminică, și au solicitat autorităților demararea procedurilor pentru proiectarea și executarea inelului de centură, care să scoată traficul greu din cartier.

Centura nord-vest a municipiului Arad, care este parte din DN 7, trece prin cartierul Gai, ceea ce generează disconfort, poluare și accidente.

„Această centură trece exact prin mijlocul cartierului. Am vrea din partea Primăriei, din partea autorităților locale sau chiar naționale, niște lucruri concrete. Ar putea să facă un proiect pentru a scoate centura în afara municipiului, să fie în adevăratul sens al cuvântului centură. Aici se produc anual accidente cu decese, este o zonă cu risc maxim de accidente, este o zonă care produce poluare atât fonică cât și cu noxe”, a spus Flavius Dumitraș, unul dintre inițiatorii protestului.

Acţiunea de protest a fost autorizată, iar participanții s-au întâlnit la intersecția străzilor Dunării și Ștefan Tenețchi.

Înarmați cu pacarde, vuvuzele și bannere, protestatarii au adus cu ei și un sicriu pe care au scris „Stop Accidentelor”, pentru a trage un semnal de alarmă asupra situației.

În timpul protestului, participanții au traversat trecerile de pietoni încet și în grupuri mari, blocând circulația timp ce aproximativ 20 minute.

Locuitorii din Gai au spus că, în anul 1996, s-au trezit cu șoseaua de centură, care este încadrată ca drum european, în locul drumului de cartier, dar autoritățile le-au promis că situația va fi una provizorie.

Oamenii spun că de atunci până în acest moment, autoritățile îi tratează cu indiferență atunci când cer mutarea ceturii prin afara orașului, așa cum ar fi normal.

„Vrem să fie demarate procedurile pentru proiectarea și executarea inelului de centură care deocamdată nu există decât prin articole de presă și în imaginația unora. Concret, nu s-a mișcat nici un deget pentru a transforma aceste zvonuri în realitate. Accidentele rutiere grave soldate cu decese, distrugerile caselor rezultate din trepidațiile produse de camioanele de mare tonaj, poluarea fonică, poluarea cu noxe și toate celelalte «beneficii» complementare, au pus capăt răbdării locuitorilor cartierului și ne exprimăm frustrarea într-un mod democratic, protestând“, au mai spus protestatarii.

De asemenea, oamenii din Gai spun că din anul 1996 s-au alimentat doar cu „falsa speranță că se va face o altă centură, una veritabilă, care va ocoli zona rezidențială, dar toate aceste promisiuni au fost doar… promisiuni“.

foto: Facebook

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.