Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE Poliţia şi Primăria Arad, solicitate să protejeze o familie de lebede atacate de localnici

Reprezentanţii Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului (PNLM) au solicitat Poliţiei şi Primăriei Arad să ia măsuri pentru a proteja o familie de lebede care s-a stabilit pe un lac de la marginea municipiului, după ce ar fi fost atacate de membrii unei comunităţi din zonă.

Solicitarea a fost transmisă autorităţilor după mai multe apeluri telefonice primite de angajaţii Administraţiei PNLM, prin care se sesiza că lebedele, stabilite pe Lacul Homoc, situat lângă Pădurea Ceala, ar putea fi capturate.

„Vă facem cunoscut că în apropierea ariei naturale protejate, respectiv pe luciul de apă al Lacului Homoc (Cărămidărie), se găseşte o familie de lebede. (…) Recent, am primit mai multe sesizări telefonice conform cărora membrii comunităţii de pe strada Mărului încearcă să captureze lebedele. (…) Vă solicităm respectuos să luaţi măsurile care se impun, ţinând cont de întreg sprijinul nostru“, se arată în sesizarea depusă de directorul Administraţiei PNLM, Fulviu Moga.

Biologul ariei protejate, Gabriel Herlo, a declarat că lebedele vin de câţiva ani în zonă, căutând un refugiu liniştit.

„Anul trecut erau instalate pe un alt lac din apropiere, Lacul Măltăreţ. De această dată, şi-au schimbat locul, dar am primit informaţii că au fost atacate. Masculul a dispărut de câteva zile, este posibil să fi fost capturat. În apropiere de lac locuieşte un domn care se străduieşte să le apere, le monitorizează şi ne înştiinţează în permanenţă despre starea păsărilor şi dacă sunt în pericol“, a declarat biologul.

Bărbatul care are grijă de păsări se numeşte Gheorghe Ursăcheanu şi cunoaşte toată istoria familiei de lebede.

Perechea s-a stabilit prima dată în zonă în urmă cu trei ani, iar de atunci tot vin. Fac câte şase sau şapte pui. Anul acesta au făcut şapte, dar unul a murit. Din păcate, masculul cred că a fost capturat cu o barcă, pentru că lebedele au fost atacate în câteva rânduri de către membri ai comunităţii de romi din zonă. Eu merg zilnic să le verific şi când văd copiii, îi mai alung. Uneori i-am prins că dădeau cu bâte să lovească păsările“, a declarat Gheorghe Ursăcheanu.

Reprezentanţii ariei naturale protejate fac un apel la arădeni să nu se apropie de păsările sălbatice şi să nu le hrănească.

„Nu este deloc indicat să fie hrănite pentru că se obişnuiesc cu oamenii şi astfel pot fi puse în pericol de către persoane cu intenţii rele. Doar în cazuri excepţionale, dacă au o problemă de sănătate şi nu se pot hrăni singure, este indicat să le fie date grăunţe. În general, animalele sălbatice nu trebuie hrănite de oameni“, a mai spus Gabriel Herlo.

sursa: Agerpres

UPDATE

În urma informațiilor apărute în spațiul public referitoare la o familie de lebede, prezentă în rezervația naturală Lunca Mureșului și pentru care reprezentanții Parcului Național Lunca Mureșului solicită sprijin întrucât aceste păsări ar fi fost atacate de localnici, IPJ Arad precizează:

„În urma protocolului încheiat la nivelul Poliției Municipiului Arad cu reprezentanții Parcului Natural Lunca Mureșului, polițiștii acordă sprijin la solicitarea reprezentanților parcului, prin desfășurarea de patrulări în zonele limitrofe ale acestui parc natural, zona Ceala și a Malului Mureșului, pentru prevenirea faptelor antisociale. De asemenea, la nivelul Poliției Municipiului Arad nu a fost înregistrată sesizare privind furtul unei lebede, din arealul protejat al Parcului Lunca Mureșului“.

comentarii

One Comment

  • Stelian Popescu

    Cred că zona lacului ar trebui reamenajată într-un parc rezervație naturală,în care să nu se desfășoare nicio activitate: pescuit,construcții etc.Doar natura să se desfășoare netulburată.Rezultatele se vor vedea în timp. Așa cum există în capitală o mică deltă cu vegetație și animale,poate fi și la Arad una.Ducem lipsă acută de obiective turistice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.