Ziarul electronic al arădenilor

Perle la Bacalaureat 2015: Harap Alb, cel mai şmecher fiu al împăratului

bacMoromete era un bărbat cam ţăran. Otilia arăta bine, dar era fiţoasă şi uşuratică pe deasupra. Harap Alb era cel mai şmecher fiu al împăratului. Sunt doar câteva dintre perlele elevilor care au suţinut bacalaureatul la română în 2015.

Absolvenţii de liceu de la profilul Real au avut la subiectul al III-lea al probei de Limba şi literatura română de caracterizat un personaj dintr-un text narativ aparţinând lui Ion Creangă, Marin Preda sau George Călinescu.

Elevii  trebuiau să precizeze curentul şi epoca în care se încadrează autorul repectiv, să scrie despre arta construirii personajului.

Dacă George Călinescu ar fi trăit astăzi şi ar fi văzut cum caracterizează elevii personajele din operele sale, probabil ar fi murit a doua oară. De data asta… sufocat de indignare.

“Am scris despre relaţia lui vizavi de Otilia. Se îndrăgostește de Otilia și asta îi cam dă peste cap toată treaba. Încearcă să fie cu Otilia, ea acceptă să fie cu el, se răzgândește între timp și devine iubita lui Pascalopol… o uşuratică”, a povestit o elevă după examen.

Şi nu este singura candidată la Bacalaureat care foloseşte în descrierea Otiliei un limbaj aşa zis modern. Un elev a scris că “din descrierea autorului, Otilia arată bine, dar era fiţoasă”.

Altul este de părere că “Otilia reuşea să-i vrăjească pe toţi cu farmecele ei, pentru că arăta super bine.”

Pentru un alt elev, “Otilia era doar o tipă introvertită, pentru că nu avea cont de Facebook, nici Twitter, nu se bucura de avantajele lumii online. Nu avea unde se spovedi “în faţa prietenilor din listă şi nu numai. Şi eu am crescut fără părinţi de mică, la fel ca Otilia, îi înţeleg tristeţea”.

De criticile elevilor, nu a scăpat nici Felix. “Cum nu poti sa le ai pe toate, Felix se face doar doctor și Otilia nu-l bagă în seamă pentru ca era un amărât”, a scris un elev.

Tot un absolvent de liceu la profilul real a scris că “Harap Alb este cel mai șmecher fiu al împăratului”, iar “Aglae era cea mai rea babă din tot Universul şi îşi urmărea doar interesul”.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.