Ziarul electronic al arădenilor

Pe unde scurte

Hei rup cu Bibi și ai săi!

Mediul public este plin de știri de tot felul despre criza resurselor, despre faptul că trebuie să ne pregătim să tăiem din consum. Mai ales din consumul de gaz și de curent electric.

Deocamdată, însă, lucrurile se opresc, în general, la declarații de intenții. Nimeni nu se grăbește să „sară la cap” și bine face. Doar primarul nostru și „echipa” lui s-au gândit că ar fi bine să iasă în față cu o inițitivă. Pe care nimeni nu le-a cerut-o în mod explicit.

Și ce s-au apucat ei să facă? După ce, cu niște săptămâni în urmă, au anunțat că vor scurta perioada de funcționare a iluminatului public din oraș – seara, mai târziu, în zori, mai devreme – au decis să pluseze și să mai scurteze cu câte o oră.

Altfel spus, să lungească timpul cât pe străzile din Arad oamenii vor trebui să se confrunte cu bezna. La modul propriu. Și ce dacă sunt atâtea străzi pline de gropi sau măcar de deformări numai bune să-ți rupi gâtul?

Și ce dacă în plin centru sunt străzi ce adăpostesc, la propriu, persoane fără căpătâi. Pe care onor Primăria nu știe cum să le „rezolve”, fără să ni se explice, credibil, din ce cauză. Ca să nu mai spun că în timp ce străzile sunt scufundate în beznă, iluminatul „artistic” al unora dintre clădirile din centru strălucește mai abitir ca la Paris. Să fim bine înțeleși, nu mă deranjează că iluminatul acelor clădiri funcționează. Nu am fost și nu voi adeptul ideii cu „capra vecinului”.

Ceea ce pune semne de întrebare privitor la decizia oamenilor lui Bibarț este ideea de a sări noi cu „economisirea” în dauna locuitorilor Aradului când, unu, nimeni n-o cere și, doi, de s-ar vrea, s-ar găsi alte soluții pentru problema în discuție – economia. Care la alții nu e problemă. Sau nu e încă.

Cu câteva săptămâni în urmă, primarul Aradului își exprima speranța că locuitorii orașului vor redescoperi ștrandul. Declarația venea după ce la concertele prilejuite de Festivalul Berii – și numai la ele – au fost prezente, luate la un loc, mai multe mii de persoane.

Ulterior, în alte câteva nopți – de obicei în week-end – alte manifestări nocturne au mai adunat un număr neprecizat de persoane. De produs zgomot până în zori, toate au produs. Aș dori să-i transmit domnului primar că, în practica lumii civilizate, ștrandurile sunt destinate petrecerii timpului liber din… timpul zilei și că, acolo, în lumea civilizată, noaptea, în ștranduri își găsesc loc, îndeobște, oamenii care fac curățenie, care asigură exploatarea sigură și plăcută a locului. În timpul zilei.

Despre sport și cum (nu) se vede el la noi

Recent a avut loc în Statele Unite o nouă ediție a Campionatului Mondial de Atletism. Eveniment de amploare intercontinentală la care au fost stabilite și unele rezultate excepționale. Este știut – sau ar trebui să se știe – atletismul este și va rămâne „Regina” sporturilor, cu rădăcini în Grecia și Roma antică. Am reușit să obțin informații dar numai de la „vecini” – televiziunea maghiară a avut transmisii în direct, ce-i drept, la ore târzii din noapte, dar le-a avut. Nici unul din cele 4 canale dedicate sportului de cei de la Digi nu s-au ocupat cu evenimentul.

Nici în paginile on line ale unor publicații ce-și spun a fi „de sport”, nu am găsit aproape nimic. În același timp, can-can-uri cu familia Bahmuțeanu, Mitică Dragomir – Oracolul, Becali și alții ca ei, cu viața amoroasă a unor „vedete” de mahala de pe malul Dâmboviței, imagini – cu duiumul – cu sânii sau/și posteriorul altor demoazele din același univers, ei da, acestea au umplut și continuă să umple spațiul unor „publicații” ca ProSport, Gazeta Sporturilor și altele asemeni ce se declară dedicate sportului, promovării lui.

Să ne mai mirăm, atunci, că apetitul tineretului român pentru sport, în general și pentru cel de mare performanță, în special, este… sublim, dar… lipsește cu desăvârșire?!

Silviu RAȚIU

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.