Ziarul electronic al arădenilor

Palatul Cenad va fi reabilitat. 20% din imobil aparține Primăriei Arad

Palatul Cenad, clădire istorică aflată în centrul Aradului, va fi reabilitat, unul dintre coproprietari fiind Primăria Municipiului, care a anunțat că în perioada următoare vor fi identificate sursele de finanțare a lucrărilor.

„Reabilitarea Palatului Cenad, prioritate 0 pentru administrația locală, va deveni  certitudine. Totul este posibil grație implicării actualilor proprietari ai imobilului, care au înțeles că numai împreună vor putea readuce frumusețea de odinioară a acestui imobil emblematic din centrul orașului. Cum 20% din această clădire este patrimoniul Statului Român, reprezentat de Primăria Arad, unul dintre susținătorii acestui proiect este chiar primarul Călin Bibarț“, se arată într-un comunicat de presă remis de Primăria Municipiului Arad.

Primarul Călin Bibarț a spus că s-a ajuns la un acord între proprietarii clădirii, în ceea ce privește reabilitare.

„Nu o dată a fost adusă în discuție situația acestui imobil în Comisia de Urbanism. În calitate de coproprietari ne era imposibil să realizăm această investiție singuri, era nevoie ca toți proprietarii să înțeleagă necesitatea acestor intervenții și să dorească să se implice. Era nevoie de unitate și exact asta au reușit să facă domnul Edmond Hartman, actualul administrator al acestui imobil, și domnișoara președinte, Diana Popa“, a declarat Bibarț.

Administratorul imobilului a spus că a avut discuții cu reprezentanții administrației locale, primind asigurări că lucrările de reabilitare vor fi sprijinite de Primărie.

„Am purtat mai multe discuții cu domnul primar Călin Bibarț, care ne-a primit foarte deschis, ne-a asigurat de tot sprijinul dumnealui pentru acest proiect de amploare”, spune administratorul imobilului, Edmond Hartman.

Conform Primăriei Municipiului, în 3 luni s-a reușit semnarea contractului de proiectare.

„În 12 luni, proiectul ar trebui să fie gata. Între timp vor fi identificate resursele necesare pentru execuția efectivă a lucrărilor“, a informat Primăria Municipiului Arad.

Anul trecut, proprietarii apartamentelor din Palatul Cenad au fost somați de autoritățile locale să renoveze imobilul.

În acest sens, municipalitatea a transmis 82 de somații către proprietarii apartamentelor din Palatul Cenad.

Palatul Cenad, situat pe Bulevardul Revoluţiei, este una dintre cele mai frumoase clădiri din municipiul Arad.

Clădirea a fost ridicată între 1892 – 1894, la comanda Societății Feroviare Arad – Cenad. Planurile au fost realizate în atelierul arhitectului Miklós Ybl de la Budapesta, fiind modificate de arhitectul arădean Lajos Jiraszek.

Inițial, Palatul Cenad a fost sediul Societății de Cale Ferată Arad – Cenad, dat în folosință în anul 1887.

Edificiul este una dintre clădirile care făceau parte din ansamblul urbanistic al Pieţei Primăriei – toate fiind construite în stil eclectic, cu elemente neoclasice.

Clădirea Palatului Cenad se distinge prin faţada bogat ornamentată cu elemente de stil renascentist italian, punctate prin cele două turnuri de la colţuri, cele patru porţi de intrare și blazonul societăţii feroviare.

Ornamentația turnurilor reflectă specificul arhitecturii arădene de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Proprietarii apartamentelor din Palatul Cenad, somați să renoveze clădirea

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.