Ziarul electronic al arădenilor

Proprietarii apartamentelor din Palatul Cenad, somați să renoveze clădirea

Proprietarii apartamentelor din Palatul Cenad, clădire istorică aflată în centrul municipiului Arad, au fost somați de autoritățile locale să renoveze imobilul.

În acest sens, municipalitatea a transmis 82 de somații către proprietarii apartamentelor din Palatul Cenad.

„Pentru a evita supraimpozitarea imobilului începând cu data de 1 ianuarie 2020, proprietarii apartamentelor situate în incinta Palatului Cenad au obligația ca, până la data de 31 decembrie 2019, să fie în una din următoarele situații: fie vor fi renovat fațada emblematicei clădiri situate la kilometrul 0 al municipiului, fie vor fi obținut autorizația de construire pentru renovare și vor fi anunțat începerea lucrărilor la Primăria Municipiului Arad și la Inspectoratul Județean în Construcții Arad“, a anunțat Primăria Municipiului Arad.

Conform sursei citate, un număr de 82 de somații au fost transmise de către Comisia pentru identificare și evaluare a clădirilor/terenurilor neîngrijite din municipiul Arad.

„De menționat faptul că, în caz de neconformare, pe lângă posibilitatea de a fi supraimpozitați pentru neefectuarea lucrărilor de renovare a fațadei, proprietarii respectivelor apartamente riscă sesizări penale în cazul în care execută lucrări neautorizate“, a mai precizat Primăria Arad.

Palatul Cenad, situat pe Bulevardul Revoluţiei, este una dintre cele mai frumoase clădiri din municipiul Arad.

Clădirea a fost ridicată între 1892 – 1894, la comanda Societății Feroviare Arad -Cenad. Planurile au fost realizate în atelierul arhitectului Miklós Ybl de la Budapesta, fiind modificate de arhitectul arădean Lajos Jiraszek.

Inițial, Palatul Cenad a fost sediul Societății de Cale Ferată Arad-Cenad, dat în folosință în anul 1887.

Edificiul este una dintre clădirile care făceau parte din ansamblul urbanistic al Pieţei Primăriei – toate fiind construite în stil eclectic, cu elemente neoclasice.

Clădirea Palatului Cenad se distinge prin faţada bogat ornamentată cu elemente de stil renascentist italian, punctate prin cele două turnuri de la colţuri, cele patru porţi de intrare și blazonul societăţii feroviare.

Ornamentația turnurilor reflectă specificul arhitecturii arădene de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.