Ziarul electronic al arădenilor

Trei focare de pestă porcină africană, confirmate în Șiria şi Curtici

Trei focare de pestă porcină africană au fost confirmate, în ultimele 24 de ore, în localităţile arădene Şiria şi Curtici, iar aproximativ 80 de porci au fost ucişi preventiv de autorităţi.

Directorul adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat, vineri, că primul focar a fost depistat la o fermă agricolă de la marginea localităţii Şiria, unde au murit câteva animale. Aici existau 70 de porci.

„Testele efectuate în laboratorul DSVSA Arad au confirmat boala, iar joi s-au reconfirmat rezultatele şi la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, conform procedurilor“, a declarat Roşu.

În Curtici, focarele sunt în două gospodării, una care avea şase porci, a doua cu trei porci.

„Toate animalele au fost ucise preventiv. Mai avem o suspiciune de focar într-o gospodărie din Şiria, dar încă nu avem rezultatele testelor de laborator“, a adăugat directorul adjunct al DSVSA Arad.

În cele două zone afectate, autorităţile au luat o serie de măsuri pentru prevenirea apariţiei altor focare.

Acestea sunt primele focare de pestă africană descoperite la porci domestici din judeţul Arad, în acest an. Pe parcursul anului trecut, au fost în evoluţie 33 de focare, dar toate au fost închise până la jumătatea lunii decembrie.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.