Ziarul electronic al arădenilor

O substanță folosită pentru dezinsecția la Liceul German, interzisă în România

Una dintre substanțele folosite pentru dezinsecția școlii din Arad era interzisă în România, iar o alta ar fi fost folosită în concentrație prea mare, susțin inspectorii sanitari care se ocupă de anchetă.

Dezinsecția și deratizarea au fost făcute, vineri, la Liceul Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn“, de o firmă din Deva. Luni, în prima zi de școală, elevii au fi găsit pete lipicioase pe bănci, a spus părinții. La cursuri nu s-au simțit rău, dar când au ajuns acasă copiii au început să tușească, acuzau senzația de vomă, iar pe față le apăruseră pete roșii.

Ministerul Sănătăţii a precizat, marţi, că 40 de elevi de la Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn“ au ajuns la spital cu erupţii la nivelul feţei, greţuri şi vărsături, simptome care ar fi fost provocate de o deratizare care s-a făcut în sălile de curs, 14 dintre aceştia rămânând internaţi.

Ministerul Sănătății a trimis la Arad Corpul de Control, care a descoperit că dintre cele trei substanțe folosite, una avea concentrație prea mare, iar o alta era interzisă la noi în țară, din aprilie anul trecut.

„La etajul unu nu se mai putea respira efectiv, după 4 zile deja am aceleași simtome ca și copii internați: ochi iritați, nas, gât. Din primele cercetări reiese că au fost două substanțe combinate, una pentru suprafețe, care nu mai trebuia să se utilizeze în România din luna aprilie 2019, iar a doua, un biocid, nu știu de ce la folosit – l-a și amestecat și folosit într-o diluție mult mai mare decât scrie în aviz și fișa de utilizare”, a spus Mioara Comana, director la Inspecția Sanitară de Stat.

Cei de la firma din Deva care a făcut dezinsecția spun că substanțele, dar și dozele, cu care au efectuat lucrările sunt trecute în procesele-verbale.

„Nu ne dăm seama ce s-a întâmplat, nu am depășit concentrațiile, dozele se folosesc și în alte unități. Nu ne explicăm nici noi, s-au luat probe din aer și să vedem ce s-a întâmplat, poate o toxiinfecție alimentară. De regulă, scrie și pe fișa de securitate a produsului, simptomele acestea sunt doar în cazul ingerări”, susține Csaba Vereș, administratorul firmei de dezinsecție.

Directorul școlii spune că a predat în sălile în care s-a făcut dezinsecția, însă niciun elev nu s-ar fi plâns că au rămas urme de dezinfectant pe bănci.

Inspectoratul de Poliție al Județului Arad  anunțat că a fost deschis un dosar penal în acest caz.

Cursurile rămân suspendate şi miercuri la Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, Marius Gondor, a declarat că nu se vor face cursuri în nicio clădire a liceului, nu doar în cea ăn care a avut loc deratizarea. Astfel, peste 1.500 de elevi si prescolari vor sta acasa.

„Vom continua acţiunile de igienizare în sălile de cursuri din toate corpurile de clădire ale liceului. Vom anunţa ulterior când copiii se vor putea întoarce la şcoală şi grădiniţă în siguranţă“, a mai spus Gondor.

CITITI SI: Poliția a deschis un dosar penal după ce 40 de elevi de la Liceul German au ajuns la spital

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.