Ziarul electronic al arădenilor

A fost identificat proprietarul calului priponit în fața unui supermarket din Alfa

Proprietarul calului care a fost fotografiat în timp ce era priponit în fața unui supermarket din cartierul Alfa a fost identificat de polițiștii locali din Arad, însă nu a fost sancționat.

Imaginea cu calul a fost distribuită la sfârșitul săptămânii trecute pe o rețea de socializare și a stârnit multe comentarii.

Polițiștii locali au spus că proprietarul animalului nu poate fi amendat, deoarece era necesară constatarea contravenției în desfășurare de către un polițist local.

„Polițiștii locali cu atribuții de ordine și liniște publică au procedat la identificarea proprietarului animalului de tracțiune priponit, în week-end, în fața unui supermarket din cartierul Alfa, în persoana lui I.A., originar din afara municipiului, în prezent locatar al zonei Mărului. Pentru sancționarea sa era necesară constatarea contravenției în desfășurare de către un polițist local, ca urmare a unei sesizări. O astfel de sesizare, însă, nu a survenit“, se precizat reprezentanții Direcției Generale Poliția Locală Arad.

În acest context, DGPLA atrage atenția proprietarilor de animale lăsate nesupravegheate că sunt pasibili de aplicarea sancțiunii prevăzută de Legea nr .61/1991 ( art.2 pct.17 ).

„În cazul animalelor însoțite, sunt prevăzute sancțiuni în Codul Rutier, dacă se încalcă normele privind circulația pe drumurile publice“, se arată într-o informare a DGPL Arad.

În conformitate cu art. 71 din Ordonanța de Urgență nr. 195/2002, republicată, privind circulația pe drumurile publice” este interzis accesul și deplasarea vehiculelor cu tracțiune animală, a animalelor de povară, de tracțiune sau călărie, precum și a animalelor izolate sau în turmă pe drumurile naționale la începutul cărora există indicatoare de interzicere a accesului”.

Același articol menționează că „Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să amenajeze, cu acordul administratorului drumului public şi avizul poliţiei rutiere, drumuri laterale, căi de acces către aceste drumuri, precum şi locuri de traversare a drumurilor publice destinate circulaţiei animalelor şi vehiculelor prevăzute la alin. (1), semnalizate corespunzător”.

Primăria Municipiului Arad, prin Direcția Generală Poliția Locală, recomandă cetățenilor care  constată prezența unor vehicule cu tracțiune animală ori a animalelor izolate/în turmă în situații încriminate de actele normative să apeleze, de îndată, numărul de telefon al Dispeceratului DGPLA: 0257-939 (apel gratuit).

Astfel, polițiștii locali vor avea posibilitatea de a interveni prompt în vederea sancționării persoanelor care încalcă prevederile legale.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.