Ziarul electronic al arădenilor

O imagine de ansamblu a contractelor și de ce sunt importante pentru afaceri

Contractele guverneaza toate tranzactiile, indiferent ca vorbim despre cele dintre firme sau cele care vizeaza si persoane fizice. Intr-adevar, in cea mai mare parte, orice tranzactie sau schimb comercial nu este de obicei efectuat in lipsa unui contract. 

Asadar, ce este mai exact contractul si ce inseamna pentru diferitele parti implicate?  Conform Wikipedia: Un contract este un acord voluntar intre doua sau mai multe parti, care poate fi executat prin lege ca un acord legal obligatoriu.

Ce este, mai exact, un contract?

Mai simplu spus, un contract poate fi descris ca un acord oral sau scris, obligatoriu legal, care reprezinta orice schimb de bunuri, servicii, bani sau proprietati. Este o conceptie gresita comuna faptul ca un contract poate exista doar in forma scrisa, intrucat acordurile orale sau de conduita pot fi la fel de credibile.

 Un contract este unic prin faptul ca, cu exceptia cazului in care se aplica anumite exceptii, partile sunt libere sa accepte orice termeni aleg, acest lucru fiind cunoscut sub denumirea de „libertatea contractuala”.

Chiar si cele mai banale schimburi sunt niste contracte in adevaratul sens al cuvantului. De exemplu, prin cumpararea alimentelor de la un supermarket ai incheiat un contract bazat pe schimbul intre bani si bunuri.

 Acesta este un exemplu de contract foarte simplu, dar contractele pot fi extrem de complexe, datorita libertatii partilor de a conveni asupra oricaror conditii pe care le considera potrivite.

Un contract poate fi utilizat pentru a defini diverse tranzactii, cum ar fi vanzarea de terenuri sau bunuri sau furnizarea de servicii pentru afaceri cum ar fi contabilitatea srl.

Ce este dreptul contractual si ce isi propune sa faca?

Legea contractuala isi propune sa ofere un cadru legal eficient pentru partile contractante prin care sa isi rezolve disputele si sa reglementeze obligatiile ambelor parti. Legea contractelor este in mare masura autoreglabila, majoritatea contractelor neavand nevoie de nicio interventie.

Instantele nu iau in considerare daca contractul a fost corect sau nu; daca a fost convenit, ar trebui sa fie aplicat. Cu toate acestea, in unele ocazii, instantele sunt dispuse sa se indeparteze de mandantul libertatii contractuale. Acest lucru se aplica in cazul in care a fost abuzata puterea de negociere de catre o parte contractanta.

La intocmirea sau semnarea unui contract, asigura-te intotdeauna ca ai citit cu atentie care sunt drepturile si obligatiile fiecarei parti. Trebuie sa te asiguri ca fiecare parte stie cand si ce trebuie sau nu trebuie sa faca.

 Indiferent daca esti unic proprietar, freelancer, blogger sau daca te afli la conducerea unei intregi companii, un contract este un lucru pe care il veti intalni fara indoiala, mai ales daca ti-ai pus in gand sa incepi o afacere. In cazul acesta, partea buna este ca Keez se va ocupa de infiintarea firmei tale, iar tu te poti ocupa linistit de restul activitatilor legate de afacerea ta.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.