Ziarul electronic al arădenilor

Monografii: Știri din Gaiul de altădată

monografiiDe-a lungul timpului, presa a relatat diferite evenimente care s-au petrecut pe teritoriul cartierului Gai din Arad, despre momente la care au fost martori locuitorii cartierului, dar și despre întâmplări în care protagoniști au fost cei care au locuit în această zonă a orașului.

Înjunghiere la birt

La 5 mai 1933, Meşter Ilie a cumpărat un viţel de la Drecin Maria din Gai, iar după încheierea afacerii au băut aldămaşul în unul din birturile cartierului.

Certându-se, Ilie Meşter, sub influenţa alcoolului, a înjunghiat-o pe Drecin cu un cuţit, fiind condamnat la 3 luni de închisoare. (Ştirea, 2 nov. 1933)

Bătaie la Casa de Prostituţie

Francis Kiss, de 25 de ani, din Gai, str. Bisericii 22, împreună cu Ludovic Szincsek, un tânăr de 20 ani, cu domiciliul pe str. Brâncoveanu 89, fiind în stare de ebrietate, l-au bătut pe portarul Casei de Prostituţie de pe str. Ielelor nr.1, fiindcă le-a interzis intrarea, deoarece nu aveau bani. (Ştirea 1 aug. 1934)

Primăvara capricioasă

Primăvara aceasta (1935) s-a arătat extrem de capricioasă, surprizele ţinându-se lanţ. Frigul ce a urmat apoi a stânjenit vegetaţia.

Îngheţul a distrus o parte din semănături, iar grindina din 18-20 mai, a fost de o intensitate neobişnuită.

Cea mai păgubită localitate este Gaiul, unde grindina a distrus până la 100%, peste 4.000 jugăre grâu, alte 4000 până la 50%, în afară de 2000 jugăre din alte culturi: orz, ovăz. (Ştirea 25 mai 1935)

Invazie de şoareci

Invazie impresionantă de şoareci. În 1945, pe suprafeţele agricole din hotarul Gaiului, şoarecii s-au înmulţit neobişnuit de mult.

Cauza a fost explicată de specialişti, prin aceea că, în anul anterior, producţia de cereale fiind bună, datorită lipsei braţelor de muncă şi a animalelor, o parte din recoltă, secerată şi pusă în cruci, pe hotar, nu a fost transportată la timp, pentru a fi trei erată şi depozitată.

De asemenea, miriştile nu au fost greblate, iar arăturile de vară nu s-au executat.

Toamna târziu, la tot pasul se puteau întâlni o sumedenie de cuiburi ale acestor rozătoare, construite din părul ştiuleţilor de porumb. (Patriotul, 25 iulie 1945).

Banda de tâlhari

La începutul anului 1946, Safca Iosif, Lucats Ştefan şi Toth Mihai s-au constituit în bandă, îmbrăcaţi în haine asemănătoare uniformelor militare sovietice şi înarmaţi cu puşti automate, capturate din război, operau în zona Gaiului, prin comiterea de tâlhării prin locuinţe.

Sediul şi l-au stabilit în conacul primăriei din Câmpul Libaş. (Patriotul, 15 martie 1946).

Minunea de la Mănăstirea Bodrog

În august, 1933, o minune a impresionat pe pelerinii ortodocşi de la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, printre care se aflau şi foarte mulţi găieni.

Fetiţa Maria Ardelean, de 11 ani, din satul Roit, judeţul Bihor, complet mută până la 4 ani, iar apoi incapabilă de a articula cuvintele, scoţând doar nişte sunete nearticulate, după un maslu oficiat de protopopul Marşeu P. din Socodor, asistat de un sobor de preoţi, a început să vorbească. (Ştirea, 18 august 1933)

Ştire despre pagubele unei furtuni

Furtuna însoţită de grindină, declanşată în 2 iulie 1927, ora 18.50, a spart toate cele 34 de geamuri şi becurile din ambele cancelarii ale Circăi de Poliţie din Gai.

Consilierul Radovan Milivoi, delegatul Primarului, pentru a inspecta daunele produse de vijelie în Gai, a constatat, împreună şeful expoziturii Ioan Covacevici, că acestea se ridicau la 30 milioane lei.

În agricultură, mai grav afectate au fost grădinile de zarzavaturi şi lanurile cu grâu, care nu a ajuns să fie recoltat, pagube care au fost evaluate, la peste 5 milioane lei.

Culturile agricole, au fost asigurate la Societatea Agronomul, care a fost nevoită să-i plătească pe producători. (AN Arad, Fond PMA, D 48/1927)

Acuzaţii false

În octombrie 1924, a fost prezentat Memoriul încheiat de Inspectorul General Administrativ, D. Tomescu, întocmit pe baza controlului declanşat la Primărie, în urma unor reclamaţii.

Printre altele, se imputa faptul că oferta lui Ludovic Mercsamer, din Gai, privind cumpărarea de către Primărie a casei din Str. Bisericii nr. 11, pentru sediul Cicumscripţiei a VI de Poliţie, a fost tranzacţionată direct cu Primarul.

Se propunea destituirea acestuia şi a Delegaţiei permanente. S-a dovedit însă că acuzaţiile erau false, deoarece, de fapt, a fost cumpărat, alt imobil şi anume, casa lui Mladin Şipoş tot din Gai. (AN Arad, Fond PMA D 35/1924)

Citare la procesul de divorţ

Conform Rezoluţiei Veneratului Consistor din data de 6/19 noiembrie 1911, nr. 6536/930, se scrie edict cu termen de 30 de zile, în afacerea procesului divorţial, dintre George Crucean din Arad – Gaiu şi Maria, născută Ardelean, a cărei ubicaţiune e necunoscută, care se provoacă a se prezenta la acest for scaunal în

terminul de sus, căci la din contră, prin denumire de curator, se va publica sentinţa scaunală şi în absenţa ei. Semnează protopop Vasile Beleş. (Biserica şi Şcoala anul XXXV Arad, 1/14 ianuarie 1911, p. 5)

sursa: Monografiile oraşului Arad – Cartierul Gai, Volumul I, prof. Horia Truţă

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.