Ziarul electronic al arădenilor

Monografii: Popasul Regelui Carol al II-lea în Micălaca

arad-300x170111111111113Inundaţiile din anul 1932 au provocat distrugeri materiale şi umane în satul Micălaca. Autorităţile judeţene au intrat în stare de alertă, au format comisii şi au ţinut şedinţe pentru a fi luate măsuri.

Bilanţul dezastrelor arată faptul că sute de case au fost năruite, familii întregi au rămas fără adăpost, îmbrăcăminte şi hrană. A fost creat un fond pentru sinistraţi şi s-au organizat baluri, concerte, şezători culturale pentru ajutorarea lor.

Ziarul „Ştirea” anunţa, în 27 aprilie 1932, sosirea M.S. Regele Carol al II-lea, cu un tren special în zonele inundate.

Însoţit de mai mulţi demnitari şi oficialităţi ale oraşului Arad, după un scurt popas în Micălaca Nouă, s-a oprit la Sfânta Biserică de pe strada Renaşterii. Aici a fost întâmpinat de Prea Sfinţia Sa Părintele Grigorie Comşa, episcopul Aradului, consilierii eparhiali şi preoţii din localitate.

În mesajul liturgic, episcopul a descris suferinţele localnicilor, a mulţumit pentru „Dragostea părintească ce o arătaţi acestor locuitori le va spori speranţa, perseverenţa şi bărbăţia spre a-şi reface gospodăriile lor”.

Regele, înainte de plecare, a semnat pe prima pagină a Sfintei Evanghelii a bisericii, în semn de aducere aminte despre vizita sa.

Din informaţiile existente, se pare că pagina cu textul Regelui Carol al II-lea a fost ruptă din Evanghelie, de un preot prea zelos, după anul 1947, poate şi de teama unor represiuni din partea noilor autorităţi comuniste.

La ieşirea din sfântul lăcaş, a împărţit ajutoare băneşti la 200 de sinistraţi, care au fost „trecuţi într-un talon întocmit de autorităţi”. Sumele au variat între 1.000 – 4.000 lei.

De la Biserică, Regele Carol al II-lea s-a deplasat de-a lungul străzilor pline cu noroi din Micălaca şi a ascultat poveştile localnicilor.

Memoria colectivă a stocat episodul în care Majestatea Sa a intrat în curtea casei prăbuşite a crâsnicului Tudor Arse şi, văzând dezastrul, la plecare i-a dăruit suma de 1.000 de lei.

În acea zi, Regele Carol al II-lea le-a dăruit sinistraţilor micălăceni, în total, suma de 300.000 de lei.

Sinistraţilor, autorităţile arădene, le-au oferit materiale de construcţie la preţuri mici, cu posibilitatea de plată în 10 ani, fără nici o dobândă.

sursa: Augustin Mureşan, Doru Sinaci, Rodica Colta, Felicia Oarcea – Micălaca monografie, Editura Mirador 2010

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.