Ziarul electronic al arădenilor

Ministrul Agriculturii, la Arad. Adrian Oros s-a întâlnit cu reprezentanții administrației locale

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, s-a întâlnit, vineri, cu reprezentanți ai administrației locale, directori ai instituțiilor deconcentrate, agricultori, investitori în domeniul agricol, iar oficialii i-au prezentat proiecte ale administrației cu referire la sistematizarea Canalului Mureșel în municipiul Arad, dar și problemele specifice cu care se confruntă investitorii în agricultură.

Întâlnirea s-a desfășurat la Palatul Administrativ, printre cei prezenții fiind europarlamentarul Gheorghe Falcă, prefectul Gheorghe Stoian, președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca, primarul interimar al Aradului, Călin Bibarț, dar și parlamentari.

Ministrul Agriculturii a făcut o analiză a stadiului de implementare al programului de guvernare în domeniul agricol la nivelul județului Arad.

De asemenea, directorii instituțiilor subordonate, de la nivel județean și regional, au făcut o informare despre situația din teritoriu, respectiv problemele curente sectoriale.

Conform autorităților, județul Arad este unul dintre județele cu cea mai bună absorbție a fondurilor europene la nivel național, ceea ce trebuie să creeze instrumente noi de dezvoltare și în domeniul agricol.

„La nivelul zonei de vest a țării sunt 975 de proiecte cu finanțare europeană în dezvoltare rurală (Aradul este pe locul 2, după Timiș), iar valoarea proiectelor arădene este de aprox. 85 de milioane de euro. Prin schemele de sprijin direct, în agricultura din județul Arad au intrat 98 de milioane de euro, de anul trecut. Pe alte programe au intrat încă 4,5 milioane euro“, se precizează în informarea prezentată ministrului.

Ministrul Agriculturii a afirmat în cadrul întâlnirii că „o secetă pedologică extremă a lovit anul acesta România, în primăvară, iar, în plus, de o lună ne confruntăm cu alte fenomene meteorologice extreme, care provoacă daune nu doar pentru agricultură“.

„Nu în ultimul rând, ca urmare a pandemiei, a scăzut foarte mult consumul, comportamentul consumatorului s-a schimbat foarte mult, există stocuri care afectează producătorii. Am văzut în ultimele zile și niște fake news că despăgubirile nu se vor face. Ordonanța de Urgență pe care noi am pregătit-o și am bugetat-o îi despăgubește cu aprox. 200 euro/ha, în funcție de cultură, pe păgubiți. În județul Arad au fost 18 mii de hectare afectate. La nivel național am identificat sume și la alte ministere cu care putem veni în sprijinul fermierilor. Chiar de ieri, statul plătește până la 35% din salariile zilierilor din agricultură. Am identificat sume și la Ministerul Economiei, prin care fermierii vor putea cumpăra instalații de irigații. La Ministerul Fondurilor Europene ni s-au alocat ieri 200 de milioane pentru susținerea antreprenoriatului rural, în special pentru zona de depozitare și prelucrare. În afară de aceste măsuri de compensare a pierderilor cauzate de Covid, avem două proiecte mari: unul este legat de strategia de dezvoltare a apei (fiindcă în ultimii 30 de ani s-au alocat sume insuficiente, iar consecințele precipitațiilor reduse se răsfrâng asupra culturilor), celălalt legat de crearea unei rețele de colectare, depozitare și distribuție a produselor românești (pentru că trebuie să creăm o alternativă la marile lanțuri de retail)”, a declarat Ministrul Agriculturii.

Europarlamentarul Gheorghe Falcă, moderatorul întâlnirii, a insistat asupra susținerii agriculturii românești din fonduri europene, prin programe specifice ale instituțiilor europene. El a subliniat că agricultura este un domeniu prioritar la nivelul Uniunii Europene și, pe cale de consecință, și în statele membre cu activități tradiționale în acest sector.

Primarul interimar al Aradului, Călin Bibarț, a solicitat ministrului amenajarea Canalului Mureșel, în parteneriat cu Primăria Municipiului, ca „un deziderat de ani și ani de zile al arădenilor, ca dintr-un canal puturos să obținem un loc frumos pentru arădeni, cu spații verzi și piste de biciclete”. Ministrul Oros a precizat că obiectivul Mureșel va fi cuprins în planul de investiții al ANIF.

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a spus în cadrul întâlnirii cu ministrul că județul Arad a beneficiat de o rețea de canale de irigații încă de pe vremea Imperiului Austriac, dar cele mai multe au dispărut, arate și integrate în suprafețele agricole.

„Astăzi trebuie să ne gândim la refacerea acestui sector, căci datorită acestor canale, județul Arad a devenit unul dintre cele mai prospere în secolul trecut. În județul Arad avem un exemplu de succes implementat din fonduri europene: refacerea Canalului Morilor. A fost construit între 1834 și 1840, pe malul stâng al Crișului Alb a fost construit un canal artificial pentru alimentarea mai multor mori de apă, cunoscut sub numele de Canalul Morilor. Această construcție hidrotehnică, prima de o asemenea amploare din țară, este considerată și astăzi ca fiind cea mai importantă realizare de acest fel.

Este nevoie de refacerea sistemului de irigații, cu atât mai mult cu cât județul Arad, și veți constata și la vizitele în teren de astăzi, este un grânar al României. Agricultura este al doilea sector economic ca importanţă al judeţului Arad din punctul de vedere al populaţiei ocupate (21,58% din populaţia ocupată a judeţului lucrează în agricultură) și al treilea din punct de vedere al numărului de firme care desfăşoară această activitate și cifra de afaceri realizată”, a mai spus Cionca.

Și primarii unora dintre orașele și comunele arădene s-au întâlnit, vineri, cu ministrul Adrian Oros. Printre subiectele dezbătute au fost motivarea timpilor de așteptare pentru obținerea avize de la CRFIR Timișoara, aspecte privind modificările la Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic (în contextul în care județul Arad este o destinație populară pentru turismul cinegetic, în special a turiștilor din Italia, Spania, Germania), extinderea zonelor montane defavorizate, eliminarea birocrației în relația Direcții Agricole-Primării.

Ministrul Adrian Oros vizitează, vineri, și câteva obiective agricole din județul Arad.

Astfel, ministrul Agriculturii are programate vizite la Combinatul Agroindustrial Curtici, la fabrica Maschio Gaspardo România din Chișineu Criș, la o fermă de îngrășare a mieilor din comuna Sintea Mare, dar și la crama Maximarc din zona vitivinicolă Miniș-Măderat.

foto: CJ Arad

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.