Ziarul electronic al arădenilor

Medic din Arad, condamnat la închisoare cu suspendare pentru fals intelectual

Fosta şefă a Secţiei Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, Delia Podea, care a fost şi profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“, a fost condamnată în primă instanţă la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare în dosarul testărilor ilegale de medicamente.

Inculpata a fost condamnată pentru fals intelectual în formă continuată, pentru celelalte acuzaţii, între care luare de mită, fiind achitată.

Tribunalul Arad a dat, miercuri, prima sentinţă în acest dosar, înregistrat în iulie 2016, iar soluţia poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Conform soluţiei pe scurt, inculpata Delia Podea a fosta achitată pentru abuz în serviciu în formă continuată (12 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (8 acte materiale), fals intelectual în formă continuată (45 acte materiale), uz de fals (53 acte materiale) şi luare de mită în formă continuată (23 acte materiale).

Instanţa a condamnat-o pe Delia Podea la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual în formă continuată (5 acte materiale) şi a aplicat pedepse complementare privind interzicerea unor drepturi, între care cel de a ocupa profesia de medic pe durata de un an şi şase luni de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.

Termenul de supraveghere acordat pentru suspendarea executării pedepsei este de doi ani, iar Podea va mai trebui să presteze muncă nerenumerată în folosul comunităţii 80 zile la Consiliul Local Arad sau Pecica. De asemenea, va plăti 5.000 de lei cheltuieli judiciare.

Instanţa a mai decis să menţină măsura asiguratorie a sechestrului, în cazul mai multor bunuri, între care tablouri şi alte obiecte de artă, unele proprietăţi imobiliare şi sume de bani.

Soluţia precizează că o serie de probe depuse de procurori, obţinute în urma mandatelor de supraveghere tehnică, au fost declarate nule în urma Deciziei Curţii Constituţionale nr. 802 din 2017.

A doua inculpată în dosar, Claudia Haiduc (fostă pacientă), a fost achitată pentru complicitate la abuz în serviciu şi condamnată la un an de închisoare pentru complicitate la fals intelectual în formă continuată (cinci acte materiale). Instanţa amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de doi ani de la data rămânerii definitive a soluţiei. Totodată, Haiduc va plăti cheltuieli judiciare de 1.000 lei.

Parchetul General anunţa, în 2016, că Delia Podea, medic primar psihiatru, a fost trimisă în judecată după ce ar fi efectuat studii clinice cu încălcarea prevederilor legale în materie, fapte cu potenţial generator de riscuri în ceea ce priveşte autorizarea intrării pe piaţă a unor medicamente, cu riscul de a afecta negativ starea de sănătate a populaţiei.

sursa: Agerpres

Medic psihiatru din Arad, cercetat penal. VEZI ce a făcut

Delia Podea a fost arestată preventiv

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.