Ziarul electronic al arădenilor

Locuri de vizitat în județul Arad în 2020

Dat fiind contextul actual, iată ca în anul 2020 avem un motiv în plus să vizităm România. Fie că este vorba despre un concediu de mai multe săptămâni sau de o excursie de câteva zile, avem la dispoziție o mulțime de locuri frumoase pe care le putem vizita în țara noastră.

Ne vom îndrepta atenția în acest articol spre Arad, o zonă cu numeroase atracții turistice. Turiștii pot vizita zone istorice, se pot delecta cu diverse expoziții, pot degusta din preparatele tradiționale sau se pot distra la terase, cluburi, cazinouri Maxbet.

Arad, mica Vienă a României

Cu această expresie Aradul a fost definit de istoricul, poetul și premierul român Nicolae Iorga la începutul secolului al XIX-lea, cu ocazia vizitei sale în oraș. Aradul avea, de fapt, multe trăsături comune cu capitala Imperiului Austro-Ungar, inclusiv structura urbanistică și stilul clădirilor sale, dintre care una dintre cele mai remarcabile este palatul maiestos Cenad. Vom vedea în cele ce urmează care sunt principalele atracții din județul Arad.

Cetatea Ineului

Ineu este un oraș situat la o distanță de 57 km de capitala județului Arad, aflat la baza bazinului Crișului Alb și al Podișului Crișurilor. Ineu este recunoscut ca principala poartă de intrare în Țara Zărandului. Orașul a fost atestat pentru prima dată în anul 1214 sub denumirea „Vila Ieneu”. A devenit un centru cunoscut sub numele de „Yanova”, prin intermediul stăpânirii otomane între 1564 și 1595.

În acea perioadă, Ineu era reședința cnezatului și era o fortăreață puternic întărită. Castelul lui Ineu a fost menționat ca cetate în 1295. Având o poziție strategică în apărarea Transilvaniei, castelul a avut o viață plină de vicisitudini. La momentul de față este o importantă atracție turistică, putând fi vizitat și admirat de toți iubitorii de istorie și cultură.

Centrul istoric al orașului Arad

Arad este un oraș cu clădiri și arhitectură impresionante, cu multe dintre principalele obiective turistice situate de-a lungul căii principale, Bulevardul Revoluției.

Între atracțiile principale din centrul istoric al orașului Arad se numără impresionantul Palat alb al Primăriei, Palatul Culturii, Biserica Roșie în stil neogotic și secesionist, Biserica Romano-Catolică cu cupole mari și Teatrul de Stat neoclasic.

Există, de asemenea, câteva exemple încântătoare de art nouveau, în special de-a lungul străzii Cloșca și în jurul pieței Avram Iancu, cum ar fi Palatul Bohus. Tot în zona centrală,vizitatorii pot admira o piață extinsă în partea mai veche a orașului, la vest de Piața Avram Iancu, umbrită de turnurile înalte ale Catedralei ortodoxe baroce și în apropiere de vechiul turn al apei. La colțul cu Strada Mihai Eminescu veți găsi Farmacia Secesionistă Grozăvescu (Farmacia Grozăvescu) care și-a păstrat interiorul original.

La est de Piața Avram Iancu se află Teatrul Vechi, loc renumit pentru faptul că l-a găzduit pentru o perioadă de câțiva ani pe Mihai Eminescu, în prezent funcționând ca restaurant.

Mănăstirea catolică Sfânta Maria Radna

Mănăstirea „Maria Radna” din județul Arad este un loc bine cunoscut chiar și pentru Papa Ioan Paul al II-lea, care în 1992 i-a acordat rangul de Bazilică Minoră. Cel mai valoros obiect din biserica din Radna este o icoană făcătoare de minuni a Fecioarei Maria a Muntelui Carmel. Pictată pe pergament, icoana a supraviețuit în mod miraculos focului otoman din 1695 și astăzi păstrează orgoliile.

La acest moment, mănăstirea este vizitată de sute de turiști care poposesc pentru a admira frumusețea arhitecturală sau pentru a se reculege într-un spațiu sacru.

 

 

 

 

 

Casa Memorială Ioan Slavici

Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” se află în localitatea Șiria din județul Arad. Clădirea care găzduiește muzeul este un castel baroc târziu construit în anul 1838. În acest muzeu se pot găsi exponate legate de viața și opera lui Ioan Slavici și Emil Monția, acestea fiind de altfel principalele atracții turistice.

Vizitatorii pot admira, de asemenea, castelul în stil neoclasic, un monument arhitectural și istoric care a aparținut familiei nobiliare Bohuș. În această clădire turiștii pot admira o expoziție permanentă dedicată scriitorului Ioan Slavici, care a trăit din 1848 până în 1925 și s-a născut la Șiria, și compozitorului Emil Montia, care a trăit din 1887 până în 1965. Acesta din urmă s-a născut la Șicula, dar și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în Șiria.

Expoziția dedicată lui Slavici conține exponate precum o fotocopie a certificatului de naștere, o notă cu scrisul de mână de la vârsta de 10 ani, fotocopii de documente școlare, diplome primite la absolvirea liceului din Arad și Timișoara, fotografii din timpul în care studia la Viena și altele. O valoare deosebită o are existența unei părți din camera de lucru a scriitorului din 1880-1883, când se afla la București.

Castelul de la Săvârșin

Castelul Săvârșin, din județul Arad, este un important sit istoric și favoritul familiei regale românești. Turistii care ajung în județul Arad, mai exact în zona de vest a județului, nu trebuie să rateze această minunată atracție turistică.

Castelul este înconjurat de un parc impresionant, unde se pot admira specii rare de arbori. Conacul în starea actuală datează din 1870, dar castelul inițial a fost construit mult mai devreme. Prin urmare, potrivit istoricilor, lucrările pentru construirea primului castel au început în 1650 și au fost finalizate 30 de ani mai târziu.

Acest conac aparținea neamului Forray, o familie maghiară aristocrată. Din păcate, în 1784, castelul a fost ars de țăranii rebeli din Horea, prin urmare a trebuit refăcut. În timp, castelul regal de la Săvârșin a suferit mai multe schimbări, dar forma sa actuală datează din 1870.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.