Ziarul electronic al arădenilor

Măsuri la Spitalul Judeţean Arad împotriva atacurilor cibernetice

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad ia măsuri de apărare împotriva atacurilor cibernetice, prin achiziţionarea de noi echipamente IT, între care şi un sistem de comunicaţii între pacienţii internaţi şi personalul medical, investiţiile fiind finanţate cu un milion de euro (fără TVA), prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Reprezentanţii SCJU Arad au declarat că proiectul va fi implementat cel târziu până la finalul anului 2025, iar în acest moment se pregăteşte licitaţia de achiziţie a echipamentelor.

„Se urmăreşte creşterea siguranţei la atacurile cibernetice, protejarea bazelor de date, creşterea vitezei de transfer a datelor între servere, de exemplu între laboratoarele de analize şi secţiile medicale. Pe de altă parte, există şi o componentă care ajută pacienţii, pentru că în saloanele spitalului vor fi montate dispozitive speciale de comunicaţii, care le vor permite celor internaţi să apeleze vocal personalul medical. Acest sistem va înlocui butoanele de urgenţă şi va fi mult mai uşor de folosit”, a declarat purtătorul de cuvânt al SCJU Arad, Simina Roz.

Conform sursei citate, unitatea nu a fost vizată de atacurile informatice recente care au afectat unele spitale din ţară.

Finanţarea de un milion de euro va acoperi realizarea unei infrastructuri IT noi, care cuprinde servere, dispozitive de stocare a datelor, echipamente de protecţie a datelor, software de administrare a securităţii informatice prin gestionarea şi monitorizarea automatizată a dispozitivelor de tip firewall din reţea şi staţii de lucru.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.