Ziarul electronic al arădenilor

Interesul pentru sticle returnabile a redus cantităţile ridicate de operatori de la populaţie

Interesul pentru returnarea PET-urilor sau a sticlelor către comercianţi, pentru recuperarea garanţiei de 50 de bani, a redus cu circa 15% cantităţile ridicate de la populaţie de operatorul de salubritate din Arad, izolat fiind semnalate şi cazuri în care unele persoane sustrag sticlele din pubelele galbene de pe stradă.

Managerul Retim Ecologic Service SA – o societate a cărei acţionari sunt Consiliul Local Timişoara şi concernul RER (fiecare cu 50% din acţiuni), Dan Pascu, a declarant, miercuri, că în special în ultima lună s-a simţit scăderea cantităţilor de plastic şi sticlă ridicate de la populaţie.

„Pe zona de plastic şi sticlă, se vede o scădere faţă de anul trecut sau faţă de luna trecută, încă nu foarte mare. Per total, scăderea este de până la 15%, dar sistemul (garanţie-returnare – n.r.) este la început. Pentru operatorul de colectare, reducerea acestor cantităţi nu înseamnă foarte mult. Noi va trebui să ne facem în continuare programele de colectare şi o să vedem împreună cu autorităţile contractante dacă va fi cazul, când va fi cazul, să ajustăm programul de colectare, dacă nu mai trebuie să colectăm atât de des sau să scurtăm traseele”, a declarat Pascu.

El a precizat că situaţiile în care oamenii sustrag PET-urile din pubelele galbene scoase la stradă de utilizatori sunt încă izolate.

„Vedem astfel de situaţii în mai multe locuri unde operăm, dar nu sunt nişte fenomene deranjante, mai degrabă sunt cazuri izolate”, a spus reprezentantul operatorului.

Pe reţelele de socializare, mai mulţi arădeni au semnalat, în ultimele săptămâni, că în zilele în care scot la stradă pubelele galbene (plastic şi metal), în care se aruncă şi PET-urile, apar persoane care caută în aceste containere şi sustrag sticlele din plastic care au sigla SGR şi pot fi returnate pentru garanţia de 50 de bani. În mediul rural, de pe străzi au fost cazuri în care au fost luaţi şi sacii galbeni cu plastic şi metal înainte de sosirea autospecialei operatorului de colectare.

Retim colectează deşeurile de la populaţie în aproximativ 100 de localităţi din judeţele Arad, Timiş şi Alba, zonele deservite însemnând aproximativ un milion de locuitori. În judeţul Arad, Retim a câştigat licitaţia pentru ridicarea deşeurilor menajere în „Zona 1”, care include municipiul, oraşele Curtici, Nădlac, Pâncota, Pecica, Sântana şi comunele Covăsânţ, Dorobanţi, Fântânele, Felnac, Frumuşeni, Iratoşu, Livada, Macea, Peregu Mare, Secusigiu, Semlac, Şagu, Şeitin, Şiria, Şofronea, Vinga, Vladimirescu, Zădăreni şi Zimandu Nou.

Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) este funcţional de patru luni, iar în prezent 5 milioane de PET-uri sunt colectate în fiecare zi în România, conform Ministerului Mediului.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.