Ziarul electronic al arădenilor

Încălzirea cu apă geotermală la Pecica, amânată pentru iarna următoare

Introducerea la Pecica a încălzirii cu apă geotermală, printr-un proiect în valoare de aproximativ 25 de milioane de lei, a fost amânată pentru următorul sezon rece, deoarece finalizarea lucrărilor a fost întârziată din cauză că nu au fost livrate la timp anumite componente ale instalaţiilor de pompare.

Primarul oraşului Pecica, Petru Antal, a declarat că 80% din reţeaua de încălzire a fost realizată, însă proiectul trebuia finalizat la 31 decembrie 2023, când s-a încheiat şi linia de finanţare prin fonduri europene nerambursabile. Pentru diferenţa de 20% din lucrări, finanţarea va veni prin alt program european în primăvară, când ar urma să fie reluate lucrările.

„Mai avem nevoie de 1,5 milioane – 2 milioane de euro pentru a încheia acest proiect important pentru oraşul nostru. Din cauză că anumite componente ale instalaţiei de pompare nu au fost livrate la timp, venind din ţări diferite, precum Franţa, lucrările nu au putut finalizate. Totuşi, e important de spus că pentru lucrările executate s-au făcut decontările, nu s-au pierdut bani. Pentru restul de lucrări, proiectul va fi trecut automat pe o nouă linie de finanţare europeană nerambursabilă, probabil prin luna martie. Din acel moment, lucrările vor fi reluate şi vor fi încheiate în două-trei luni”, a explicat edilul.

El a subliniat că încălzirea cu apă geotermală se va face cu siguranţă din următorul sezon rece.

„80% din reţeaua de încălzire cu apă termală este realizată în Pecica. Acest zăcământ care se întinde sub oraş este o comoară care a zăcut neutilizată timp de decenii, de când a fost descoperită. Administraţia locală se va folosi de această resursă pentru a încălzi mai multe instituţii şi clădiri publice în mod prietenos cu mediul şi făcând economii considerabile la facturile de încălzire cu gaz”, a spus Pentru Antal.

Conform proiectului de realizare a Sistemului centralizat de producere şi distribuţie a energiei termice în Pecica, pentru început vor fi încălzite 13 clădiri publice, între care şcoli şi grădiniţe, iar peste cinci ani se vor racorda treptat şi locuinţele.

Proiectul a obţinut finanţarea de 25 de milioane de lei prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, iar consorţiul care a câştigat licitaţia pentru efectuarea lucrărilor este format din patru firme din România şi Ungaria.

Şi oraşul Sântana implementează un proiect similar. Administraţia locală a anunţat, la începutul anului 2023, că a obţinut o finanţare europeană de 27,5 de milioane de lei pentru a realiza forajele şi reţeaua termică. Proiectul presupune extragerea apei calde de la 1200 de metri, realizarea a 2,7 kilometri de conducte pentru transportul apei, amplasarea unei centrale termice, realizarea a 2,2 kilometri de reţea de distribuţie a energiei termice şi realizarea unui al doilea foraj, pentru injecţia apei geotermale uzate termic. După finalizarea lucrărilor, clădirile publice nu vor mai fi încălzite cu gaz şi astfel se vor reduce cheltuielile administraţiei locale.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.