Ziarul electronic al arădenilor

În Arad vor fi amplasate peste 20 de stații pentru închirierea bicicletelor. VEZI unde

În municipiul Arad vor fi amplasate mai multe stații pentru închirierea de biciclete, se arată într-un proiect de hotărâre al municipalității, care urmează să fie supus votului în Consiliul Local Municipal Arad.

În documentul citat se arată că „punerea în aplicare a acestui proiect va duce la dezvoltarea unui transport public ecologic și în același timp sănătos, relativ mai ieftin, care va aduce locul de muncă mai aproape de locuințele oamenilor și va asigura o calitate mai bună a vieții în oraș“.

În proiectul care urmează să fie supus votului consilierilor municipali se menționează că vor fi 22 de stații pentru închirieri de biciclete, în mai multe zone din municipiul Arad.

Lucrări de bază care vor fi realizate în cadrul proiectului constau în realizarea platforme pentru stațiile biciclete, branșamente și instalații alimentare cu energie electrică, instalații pentru supraveghere video stații, montajul sistemului de închiriere biciclete și sistemul de plată, semnalizare rutieră și verticală.

Fiecare stație va avea 20 locuri, iar cele 330 de biciclete care vor fi puse la dispoziție în municipiu vor fi dotate cu GPS.

Durata de realizare a investiţiei, estimată la peste 5 milioane lei, este 24 luni, iar finanțarea va fi făcută din fonduri ale bugetului general consolidat şi alte surse atrase în condiţiile legii.

„Structura urbană compactă a orașului și topografia sa fac din Arad un oraș ideal pentru promovarea traficului cu bicicleta. Municipiul Arad dispune de o rețea de 135 km de piste de biciclete, din care 122,5 km realizați printr-un proiect finanțat prin POR 2007-2013 și 12,5 km realizați cu finanțare din bugetul local. Introducerea în municipiu a acestui tip de transport ecologic, prin promovarea unui sistem de închiriere biciclete (sharing bike), va asigura legături îmbunătățite cu mijloacele de transport în comun și accesibilitate sporită în orele de vârf și în afara lor, în scopul deplasării la locul de muncă, scopuri comerciale și de agrement. Amenajarea de stații în toate cartierele orașului, în locații strategice dotate cu biciclete, rastele și cu sistem de închiriere biciclete va asigura o circulație sănătoasă și durabilă în Arad“, se mai menționează în proiectul de hotărâre al municipalității arădene.

Utilizatorii țintă pentru rețeaua din etapa I sunt locuitorii din centrul orașului și din centrele de cartiere.

„La proiectarea sistemului s-a avut în vedere ca amplasarea stațiilor pentru  biciclete să se facă la o distanță corespunzătoare, astfel încât utilizatorii să aibă acces ușor la biciclete. Numărul de biciclete din fiecare stație a fost stabilit în funcție de cererea înregistrată în acea zonă, iar la stabilirea numărului de suporți pentru parcare (dock-a-bike) am avut în vedere ca în fiecare locație să existe minim 4 locuri libere. Numărul de biciclete propus pentru o stație este de 20 biciclete, iar numărul locurilor libere propus pentru parcare este de 4 locuri, pentru a oferi suficiente locuri libere care să permită utilizatorilor să returneze bicicleta la stația dorită. (…) Sistemul ales pentru realizarea sistemelor de stocare a bicicletelor este unul modular, astfel se pot muta module de la o stație la alta funcție de necesitate“, se mai menționează în proiectul de hotărâre.

Pentru asigurarea funcționalității sistemului, fiecare terminal din stații va fi dotat cu un sistem de informare a utilizatorilor cu privire la capacitățiile disponibile din toate stațiile sistemului, dar și a stațiilor adiacente.Serviciul de închiriere a bicicletelor asigurat prin sistemul „AradBikes“ va funcționa 24/24 ore, în toate cele  șapte zile ale săptămânii (non-stop).

Rețeaua „AradBikes“ va oferi un terminal automat la fiecare post care să permită închirierea unei biciclete pe baza unui card de abonament sau card bancar.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.