Ziarul electronic al arădenilor

Idei de activităţi de stat în casă pentru copii

Când vremea nu permite joaca afară, anumite activităţi de stat în casă pentru copii pot transforma interesul acestora astfel încât să îi distragă de la televizor sau tabletă. Este foarte simplu să identifici cu ajutorul copilului ce activităţi îl tentează, propunând 4 sau 5 variante din care el să aleagă ceea ce îi este pe plac.

Bineînţeles că jocul este mai tentant jucat împreună cu alţi copii sau cu părinţii, aşadar trebuie avut în vedere că un copil nu se poate juca singur fără să intervină plictiseala. Este absolut necesar ca activităţile să fie susţinute de părinţi, bunici sau alţi membri ai familiei. În cele ce urmează vom parcurge 3 idei de activităţi de stat în casă pentru copii uşor de expus pe preferinţele micuţilor.

Vânătoarea de comori  

Este un joc foarte atractiv pentru cei mici care adoră să ascundă sau să caute obiecte. Astfel, se expune obiectul care se va ascunde într-o zonă a casei, timpul aferent pentru a fi căutat, câte runde se joacă, precum şi tiparul de recompense pentru fiecare participant. Spre exemplu, putem ascunde mai multe cartonaşe în sufragerie şi le dăm copiilor câte o cutiuţă în care să pună fiecare câte găsesc. La finalul rundelor, se poate adăuga ca recompensă câte un pahar cu lapte şi miere.

Decupare, lipire, pliere de hârtii – toţi copii sunt atraşi de activităţi creative, câteva elemente precum forme de decupaj, lipici şi foi cu fundal pentru expunerea creaţiei făcând mai atractiv jocul. Spre exemplu, se pot folosi forme de decupaj fluture, floare, frunze care se vor lipi de către copil pe un fundal cu trunchi de copac şi tije florale. De asemenea, se poate îmbina desenul cu decuparea şi lipirea, atunci când fundalul nu poate fi imprimat în confortul locuinţei. Îndemânarea este un element cheie în această activitate, care prin acţiuni repetate ajunge să fie din ce în ce mai vizibilă estetic.

Puzzle–uri şi jocuri de asocieri  

Aceste activităţi sunt foarte utile pentru a antrena mintea micuţilor. Prin folosirea unui tip de puzzle care se îmbină uşor sau mai greu în  funcţie de vârsta micuţului, acesta îşi formează abilităţi de fixare a elementelor şi de identificare a formelor. Jocurile de asociere sunt şi ele foarte atractive pentru majoritatea copiilor care adoră să fie îndemnaţi în rezolvarea unor asocieri tip cartonaş, sau asociere de texturi în cazul alimentelor. Un joc de asociere interesant este cel creat în bucătărie din 4 boluri cu făină, mălai, cafea, piper şi 4 boabe din fiecare produs (grâu, porumb, bob de cafea şi bob de piper) pe care copilul trebuie să le asocieze între ele folosindu-se de culoare şi miros.

Poți alege inclusiv jucării muzicale pentru copilul tău și vei avea un adevărat concert în casă. Cunoaşterea şi înţelegerea va căpăta noi forme prin anumite cadre experimentale de joacă puse la dispoziţia copilului de către adulţi. Explorarea unor noi activităţi de joacă atrage copilul către atmosfera propice dezvoltării active şi îl ancorează în formarea unor deprinderi valoroase din punct de vedere al capacităţii cognitive. Cel mai important este să creăm împreună un mediu prielnic pentru dezvoltare şi să îi susţinem în alegerile pe care le fac.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.