Ziarul electronic al arădenilor

Grădinile japoneze din Viena

vienaGrădinile japoneze sunt apreciate în general ca o oază de liniște. Și în Viena se găsesc câteva exemple frumoase ale artei grădinăritului din Orientul îndepărtat, care se deosebesc de grădinile tradiționale europene, prin liniile clar definite și formele simple.

Ceea ce face ca aceste grădini să-i fascineze pe europeni este eleganţa clasică, dată de detaliile și elementele care definesc iubirea japonezilor pentru natură.

Pentru a le admira nu trebuie sa călătorim până în Japonia, ele pot să fie vizitate chiar și în mijlocul Vienei, de cei ce vor să fugă de stresul de zi cu zi.

Grădinile japoneze din parcul Schönbrunn

În parcul baroc de la Schönbrunn, în apropiere de Palmenhaus (Casa palmierilor) se află o mică grădină japoneză din piatră. Grădina a fost concepută în 1913 de grădinarii de la Schönbrunn, după modelul grădinilor de piatră japoneze.

După primul Război Mondial, grădina s-a sălbăticit și a fost apoi dată uitării. Cu ajutorul experților grădinari japonezi ea fost însă reconstruită la sfârșitul anilor `90.

Din păcate, nu poate să fie vizitată în interior, ci doar admirată din afară.

Adresa: intarea se face pe la poarta Hietzinger Tor, Maxingstraße, 1130 Wien

Gradina Takasaki din parcul Oberlaa

Cu ocazia Expoziției internaționale de grădinărit din 1974, în parcul Oberlaa a fost construită o grădină japoneză, după planurile arhitectului japonez prof. Kunsaku Nakame, care a dispărut o dată cu terminarea expoziției.

Orașul japonez Takasaki a dorit însă să o refacă și, astfel, după planurile prof. Ikeda Tadashi a fost făcută o grădină nouă, în anii 1990, pe o suprafață de 600 metri pătraţi. Materialele folosite provin atât din Viena, cât și din Japonia.

Takasaki Garten din parcul Oberlaa este închisă din decembrie până în martie. O dată cu venirea primăverii este însă deschisă vizitatorilor, intrarea este liberă, dar nu este permis accesul câinilor.

Adresa: Kurbadstraße 10, 1100 Wien

Setagayapark din Döbling (foto)

Aproape 5.000 de metri pătrați este suprafața parcului Setagayapark din cartierul Döbling.

El a fost aranjat după planurile grădinarului japonez Ken Nakajima, simbolizează un peisaj japonez și conține simboluri specifice: o cascadă împreună cu lacul, figuri din piatră și plante tipice.

Intrarea se face în partea de sud-vest din cauza copacilor și a înclinării terenului. După câteva trepte se ajunge la poarta de bambus în stil Tokusabari, care este făcută după Shugakuin Palace Garde.

Setagayapark este închis din noiembrie până în martie. Câinii nu au acces.

Adresa: Hohe Warte 8, 1190 Wien

Tora-San-Park din Floridsdorf

O altă grădină japoneză se găseşte în cartierul Floridsdorf. Grădina fost deschisă în 2009, este mare de circa 400 metri pătraţi şi a fost numită aşa după popularul erou de film Tora-San cu Kiyoshi Atsumi în rolul principal.

Singurul episod al filmului serial al comediei japoneze de succes, care a fost filmat în străinătate, a fost turnat, în 1989, în Viena.

Adresa: Broßmannplatz, 1210 Wien

Asiagarten în Kagran

Pe arealul Şcolii de grădinărit și floristică din cartierul Kagran există din anul 2000 o grădină japoneză.

Vizitatorii pot admira aici o multitudine de plante și arbuști. Aici se găsesc toate elementele culturii de grădină japoneză cum sunt izvoare, iazuri, cursuri de ape, podețe, pietre etc.

Orar: din aprilie până în octombrie este deschis în fiecare joi, de la 10.00 la 18.00, din iulie până în august este deschis de luni până miercuri, de la 10.00 la 18.00.
Adresa: Donizettiweg 29, 1220 Wien

Păduricea de cireși pe Donauinsel

În fiecare primăvară, pe Donauinsel (insula Dunării) în apropiere de podul Jedlesee (Jedleseer Brücke) înflorește o minunată dumbravă de cireși.

Aceasta este un simbol al legăturii dintre Austria și Japonia. Cu ocazia jubileului de 1.000 de ani al Austriei, Japonia a dăruit Austriei 1.000 de copaci de cireș și acest crâng este o parte din acel cadou.

Adresa: Donauinsel, în apropiere de Jedleseer Brücke, 1210 Wien

Rodica Roşca

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.