Ziarul electronic al arădenilor

Gaudeamus Ioan Kett Groza!

E o mare bucurie atunci când ai ocazia să vezi cum își aniversează ziua de naștere un semen de-al tău. Cu atât mai mult atunci când cel sărbătorit împlinește o vârstă ca cea pe care ne-a împărtășit-o maestrul Ioan Kett Groza cu prilejul recentei sale expoziții personale: 80 de ani. Bătuți pe muchie, am putea zice.

O zicem și o facem cu bucurie. Și cu nădejde.

Cu nădejdea altor – nu puține – astfel de aniversări.

Expoziția – închisă după o prea scurtă perioadă de vizionare – s-a distins, în primul rând, prin faptul că ea reprezintă gestul de generozitate cu care omul – Kett Groza, atât de complex și prolific în tot ceea ce înseamnă cariera sa artistică, ni s-a prezentat, la ceas aniversar.

În loc să ne fi așteptat să-i batem la ușă, cu buchete de flori, cu daruri felurite, cu urări peste urări, maestrul Kett Groza ne-a chemat la „ospăț”. Un ospăț cu belșug de frumos, de gânduri profunde, distilate în culorile al căror maestru a devenit, în timp, prin har și prin trudă nicicând clamată cu false pusee de artist neînțeles.

Ioan Kett Groza m-a impresionat dintotdeauna cu umanitatea sa elevată, cu inteligența subtilă în care au încăput, deopotrivă, filozofie profundă dar și umor sclipind din vârful unei penițe. El este cel pe care arădeni de toate vârstele îl prețuiesc pentru optimismul său numai bun de predat la școala sincerității și naturaleții cotidiene.

În aceste condiții, se putea ca tocmai la aniversarea unei cifre atât de impresionante, să ne contrazică și să se înscrie în banal?!

Ar fi însemnat să nu mai fie Ioan Kett Groza.

Dar uite că, și de data asta, el a venit către noi în persoană și ni s-a deschis, punându-ne în față imaginea unui demers pe care nu se poate să nu-l remarci și să-l apreciezi.

Pictorul a venit la această nouă întâlnire cu cei care-i cunosc și-i iubesc arta, așa cum puțini s-ar fi așteptat.

Și cum ne-am fi așteptat?

Mulți ar fi spus, cu o expoziție retrospectivă. Una care să însumeze coordonatele unei cariere care l-a consacrat ca pe un artist de certă valoare atât în plan național cât și internațional. La urma-urmei, nici că se putea un moment mai potrivit pentru așa ceva.

Dar uite că Ioan Kett Groza n-a considerat că ar fi sosit momentul unei retrospective; al unui bilanț, chiar aniversar să fie.

E, încă, prea devreme.

Maestrul a decis să ne transmită un mesaj pe cât de surprinzător, pe atât de încurajator, de stenic: mai am multe de spus, mai am dorință și mai am și energie pentru a mă reînnoi. Pentru a descoperi noi căi de a-mi transmite mesajul artistic.

Am descoperit printre lucrările expuse la Galeria „Delta” semne ale unor noi începuturi, alături de certitudini, de fraze elaborate îndelung și cu o mare încărcătură ideatică.

În esență, am descoperit un Ioan Kett Groza tânăr, cu un entuziasm neștirbit și contagios, nerăbdător să înceapă noi călătorii în căutare de înțelesuri tălmăcite în formă și culoare.

În același timp, am găsit confirmări și consolidări ale unor reușite obținute prin eforturile anilor care au trecut. Pictorul a tezaurizat tot ceea ce a reușit să adune în timp, investind cu înțelepciune în prezent dar mai cu seamă în viitor.

Un optimism care, dacă a suprins, a făcut-o într-un mod menit să ne spună că există viață și după 80 de ani și încă una care să ne dea, tuturor, bucurie și speranță.

În primul rând celui sărbătorit.

Gaudeamus, Ioan Kett Groza!

Silviu Rațiu

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.