Ziarul electronic al arădenilor

Energie pentru întreaga ta casă produsă din deșeuri de lemn

Cu toate că trosnetul lemnelor în sobă și mirosul specific al căldurii dată de lemnul ars este imaginea unei seri perfecte de iarnă, atunci când ne gândim la lemn ars drept combustibil ne încearcă pe toți tristetea: oare nu se putea face altceva cu acel lemn?

Există însă o soluție care pare să împace pe toată lumea. Lemnul poate fi folosit pentru obținerea de mobilier sau alte obiecte din lemn, iar deșeurile rezultate pot fi folosite pentru obținerea unei surse de energie cu un randament foarte bun. Este vorba despre peleți, un combustibil bio a cărui utilizare se extinde an de an.

Peleții nu se obțin numai din deșeuri de lemn. Practic este modalitatea prin care se recupereaza reziduurile agricole, cele menajere, unele deșeuri industriale, pentru a fi apoi transformate într-o sursă bio de energie.

Totuși, cei mai cunoscuți peleți sunt cei obtinuți din resturi de lemn și reziduuri de la prelucrarea lemnului atât în gatere sau alte unități de prelucrare primară, cât și în fabrici de mobilă sau obiecte din lemn.Peleții sunt clasificați în funcție de puterea calorică, conținutul de umiditate și cenușă și dimensiuni.

Toate aceste prorpietăți sunt standardizate. Primul standard pentru peleți a apărut în 1990, în Austria. Între timp au apărut standarde asemănătoare în Franța, Germania sau Italia, reglementările la nivelul Comunitatii Europene făcându-se însă după CEN TC 335 – EN 14961 (standardul pentru combustibil solid).

Obținerea peleților și folosirea lor pentru încălzire poate fi o soluție pentru fabricile “producătoare” de astfel de deșeuri și pentru comunitățile din care fac parte. Din câte am văzut se găsesc tot felul de prese, fixe sau mobile, cu prețuri dintre cele mai diferite și ușor de folosit. Cred că, pe lângă aspectul ecologic al transformării deșeurilor într-o formă de energie, operațiunea conduce la obținerea unui mediu mult mai curat în fabrici și la scăderea considerabilă a riscului de incendiu.

Recomandări pentru verificarea calităţii peleţilor:

– Puneţi o cantitate mică de pelete într-un pahar cu apă. Peletele bun își va păstra forma pentru o perioadă mai lungă. Dacă peletele se dizolvă imediat în apă, atunci calitatea acestuia este îndoielnică.

– Peletele calitativ este neted şi dur la atingere.

– Peletele care se fărâmițează la atingere are umiditate mare şi va avea eficienţă redusă la ardere.

– Peletele calitativ lasă maxim 4% de cenușă după ardere. Cenuşa rămasă este un bun fertilizator pentru plante. Volumul mare de cenuşă rămas după ardere denotă calitatea proastă a peletelui.

Cu toate că în interiorul echipamentelor din centralele pe peletii se dezvoltă o temperatură atât de mare, acestea sunt perfect sigure în exploatare. Sunt construite din cele mai moderne și rezistente materiale, cazanul fiind realizat din oţel special, iar arzătorul, din inox rezistent la temperaturi înalte, conform ultimelor standarde UE. Echipamentele dispun de automatizarea totală a procesului de producere și distribuţie a energiei termice, control și programare prin internet, precum și gama completă de sisteme de siguranţă.

Durata de exploatare este de zeci de ani. Putem aminti un comerciant de la noi de pe piata care comercializeaza centrale termice pe peletii intrand pe linkul urmator: https://www.qmag.ro/.

Produsele sunt potrivite pentru fiecare consumator de energie termică: de la locuinţe unifamiliale, la marii consumatori.

Centralele termice pe peleti 20 kw-500 kw (1 MW şi puteri mai mari, instalate în cascadă) acoperă, în totalitate, necesarul de căldură și apă caldă pentru sectorul civil și industrial: blocuri de locuinţe, locuinţele individuale, birouri, școli, spitale, hoteluri, clădiri administrative, hale, sere, crescătorii de păsări și animale, săli de sport, piscine, terenuri de fotbal, sau în orice fel de incintă care impune asigurarea unui regim termic adecvat și folosirea apei calde.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.