Ziarul electronic al arădenilor

Emma Morano, cea mai bătrână persoană din lume, a murit la vârsta de 117 ani

Emma Morano, cea mai bătrână persoană din lume, a murit la vârsta de 117 ani, în Italia. Ea s-a născut pe 29 noiembrie 1899 în regiunea Piemonte şi era oficial ultima persoană născută în anii 1800, care a traversat trei secole.

Longevitatea ei se datorează “genelor bune”, după cum declara, şi unei diete alcătuite din trei ouă pe zi, dintre care două organice.

Emma Morano a fost cea mai mare dintre cei opt fraţi, cărora le-a supravieţuit. Ea a murit în casa din nordul Italiei, oraşul Verbania.

Ea a trăit în trei secole, a supravieţuit unui mariaj abuziv, şi-a pierdut unicul fiu, a trecut prin cele două Războaie Mondiale şi peste 90 de guverne italiene.

Emma Morano declara că longevitatea ei s-a datorat în mare parte “genelor bune”: mama ei a trăit 91 de ani şi mai multe surori au ajuns la aproape 100 de ani. Însă, longevitatea a fost întreţinută şi de un ritual mai puţin obişnuit, o dietă formată din trei ouă – două organice – pe care le-a mâncat în fiecare zi timp de 90 de ani.

Ea a început acest regim după Primul Război Mondial, când a fost diagnostică cu anemie.

În ultimul timp, mânca doar două ouă şi câţiva biscuiţi. Doctorul ei, Carlo Bava, în vârstă de 27 de ani, a declarat pentru AFP că femeia mânca rar legume sau fructe: “Când am întâlnit-o, mânca trei ouă pe zi, două din ele erau raw, dimineaţa, după care o omletă, după-amiaza, şi pui la cină”.

De asemenea, femeia a pus longevitatea ei şi pe seama deciziei din 1938 de a-şi părăsi soţul, la un an după ce a murit fiul lor de numai şase luni. Mariajul nu a fost niciodată unul “sănătos”. Ea a fost îndrăgostită de un băiat care a fost ucis în Primul Război Mondial şi nu a mai fost interesată să se căsătorească cu altcineva.

Emma Morano a lucrat până la vârsta de 75 de ani şi a ales să nu se mai căsătorească niciodată. “Nu am vrut să fiu dominată de nimeni”, declara ea pentru New York Times.

Ea a avut nevoie de un îngrijitor permanent abia în ultimii ani de viaţă, însă nu şi-a părăsit apartamentul său de două camere, timp de 20 de ani.

Potrivit Gerontology Research Group (GRG) din Statele Unite, cel mai bătrân om este acum Violet Brown, din Jamaica, care s-a născut pe 10 martie 1900.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.