Ziarul electronic al arădenilor

Despre dragoste pe americăneşte…

silviu ratiuPrin anii 50 ai veacului trecut, unul din şlagărele inegalabilului Franck Sinatra îi asigura pe tinerii îndrăgostiţi de pretutindeni că „love and mariage, You can’t have one without other”!

Cum ar veni, „dragostea şi căsnicia, nu le poţi avea, una fără cealaltă”.

Un cântec vesel, pe-alocuri şăgalnic, cu o melodie tonică şi robustă. Asemeni îndemnului. Iar americanii, crescuţi în respectul unor valori morale sănătoase şi incontestabile, promovând o bine temperată disciplină etică şi morală, au avut grijă să transmită şi să prolifereze îndemnul. Împreună cu şlagărul!

Cinicii de serviciu vor spune, azi: „Da, dar nu uita că acea Americă s-a schimbat de-atunci, că praful s-a ales din „naivităţile” roz-bombon cu care-şi drapau americanii visul lor mult trâmbiţat. Adu-ţi aminte ce a fost la Woodstock şi cum s-a năruit totul, ca un castel din cărţi de joc, după Vietnam!”

Greu de găsit replică la aceste adevăruri. Cu atât mai greu cu cât tonul unora din imaginile ce se perindă pe ecranul memoriei ar putea fi, pe alocuri, şi mai aspru. Iar astăzi, unele din imagini – schimonosite şi mult prea gălăgioase – justifică, fără ezitare, calificative deloc măgulitoare (vezi, pentru documentare, cartea lui Edward Behr „O Americă înfricoșătoare”, apărută cu ceva ani în urmă la Humanitas).

Dar…

Dar dacă ne vom lua osteneala şi vom începe să cotrobăim mai temeinic, dând la o parte straturile superficiale –acestea, în general, îţi iau ochii şi-ţi sugerează o stare de laissez-faire, atât de populară în zilele noastre – ei bine, vom avea surpriza să întrezărim din nou, acordurile vechiului şlagăr.

Venind, ai putea zice, de nici nu se ştie unde – nu uita, America e uriaşă, oricum ai lua-o! -, cu întreruperi aproape imperceptibile, cu mici hodorogeli în fragmentele delicate ale partiturii dar cu acelaşi accent de onestitate desenată cu tonuri ferme. Nu, nu-i totul pierdut!

Nici astăzi, în America profundă, dragostea nu vine altfel decât „la pachet” cu …inelul de logodnă. Căsătoria a rămas unul din punctele de neocolit în agenda oricărui tânăr provenit din ceea ce, cu acelaşi cinism, unii numesc America „conservatoare”, America „prăfuită”, agăţată de ceea ce tot ei numesc, himere ale trecutului. Şi poţi simţi tenta de dispreţ cu care este aplicată eticheta pe toţi cei care rămân credincioşi valorilor pe care a fost clădită această ţară a contradicţiilor dar şi a împlinirilor cum nici o alta nu a avut.

Conservatori care, punându-şi nădejdea în Dumnezeu încă de pe vremea când primii pionieri au debarcat de pe „Mayflower”, au zidit şi au desăvârşit acea structură a societăţii americane care-şi poate permite inclusiv „luxul” – nu de puţine ori păgubitor – al corectitudinii politice.

Numai să laşi în urmă nebunia neadormită a marilor aglomerări urbane de genul N.Y. sau L.A. – ce nebunie să nu-ţi mai pese de rezonanţa caldă a numelui pe care-l poartă locul unde-ţi duci zilele, atâte şi aşa cum or fi ele – ca să descoperi, fără efort, o lume despre care străinul obsedat de „modelul” american oferit la export, nu va şti niciodată.

O lume a dimensiunilor normale, a formelor aşezate exact la locul lor şi a liniilor trasate cu mână sigură, legând, în mod logic, tocmai acele puncte care să dea sens întregii construcţii.

O lume în care lucrurile au rămas la în ordinea lor, după un tipic în care-ncap de toate: şi dragoste, devotament, simţul măsurii, rugăciunea şi-nchinarea la biserică dar şi supărarea, nedumerirea şi pumnul încleştate pe revolver ori lovind cu sete într-o încăierare evocând marile filme cu cow-boys chipeşi.

O Americă pe care n-o s-o descoperiţi în nici o ilustrată şi-n nici un ataşament editat în „power-point” pe care să vi-l trimită cine ştie ce prieten, pentru că America aceasta are, de obicei, alte treburi decât să caute să „dea bine”.

O lume în care, şi azi, grija principală este aceea a lucrului bine făcut (nici o legătură cu un slogan de tristă amintire!).

De-adevăratelea!

Silviu Rațiu

Octombrie 2015

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.