Ziarul electronic al arădenilor

Descoperiri la biserica veche de la Mănăstirea Bodrog

Biserica veche a Mănăstirii Hodoş Bodrog a fost restaurată recent, iar cu această ocazie cu care s-a descoperit anul în care a fost pictată, dar şi autorul picturii.

În vechiul lăcaş de cult s-au executat ample lucrări de restaurare a picturii de către restauratorii Marius Oprea şi Adriana Scărlătescu.

„Cu acest prilej s-au scos la iveală scene care erau acoperite şi la baza turlei s-a descoperit anul în care a fost pictată biserica mănăstirii, 1658, şi cine a pictat-o, ieromonahul Nicodim”, informează episcopiaaradului.ro.

Desele inundatii și apa freatică au produs igrasie, care a afectat pictura, ceea ce a făcut ca la începutul secolului trecut să fie acoperită cu var partea de jos, până la ferestre, iar în naos – până la boltă. Restaurarea picturii vechi, efectuată în 1938, a fost dificilă. Sculptura catapetesmei și a mobilierului datează din 1940. O dată cu biserica, în secolul al XIV-lea, a fost construit și turnul-clopotniță, zidit din cărămidă. Turnul a fost restaurat în 1904, când i s-a schimbat acoperișul cu unul nou și s-au adăugat contraforturi și o scară metalică.

Biserică în stil triconc bizantin

Acest sfânt lăcaş de închinăciune este cea mai veche construcţie din ansamblul mănăstiresc, datând din a doua jumătate a secolului XIV, respectiv din anul 1370. Construcţia bisericii este executată în stil triconc bizantin, stil răspândit în întregul Orient creştin, iar începând din secolul XIV şi în Ţările Române.

Pe de altă parte, vechea biserică a Mănăstirii Hodoş-Bodrog este unul dintre cele mai specifice şi reprezentative monumente ale trecutului, din domeniul artelor şi frumosului, care secole neîntrerupte a fost loc de închinare pentru oamnenii acestor locuri.

Biserica cea veche deţine importante ansambluri şi vestigii de pictură, sculptură, argintării, broderii, care contribuie la perpetuarea marilor tradiţii ale culturii şi artei româneşti.

IPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, a oficiat slujba de resfinţire a acestei biserici, cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, la praznicul Schimbării la Faţă a Mântuitorului.

Arhiepiscopul Aradului va fi prezent, din nou, la Mănăstirea de la Bodrog, în 14 şi 15 august, cu prilejul hramului aşezământului monahal, ocazie cu care sunt aşteptaţi la acest lăcaş de cult mii de pelerini din vestul ţării, dar și din străinătate.

Inima de piatră din zidul bisericii

Mănăstirea Hodoş-Bodrog este situată la aproximativ 20 kilometri de municipiul Arad, în localitatea Bodrog, şi are o vechime de aproape un mileniu. Este primul lăcaş monahal ortodox, atestat documentar în anul 1177, într-o diplomă dată de Regele Bela al III-lea.

Legenda spune că mănăstirea s-a construit pe locul în care un taur, pe nume Hodoș, a descoperit o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus. Oamenii au ridicat o biserică şi de atunci aşezământul poartă numele „Hodoş-Bodrog“.

În exteriorul bisericii, pe zid, este o inimă din piatră, iar credincioşii se opresc aici pentru că au credinţa că, dacă îşi lipesc urechea de piatră, se aud bătăi de inimă. „Se spune că a fost omorâtă o fetiţă de un taur, iar inima ei mai bate încă. Eu am auzit de fiecare dată un zgomot“, a declarat o credincioasă participantă la procesiuni. Călugării mănăstirii ştiu, însă, altă poveste.

„Bătăile de inimă care se aud sunt ale unui preot sârb care a fost înmormântat în zidul bisericii. Acesta fusese blestemat de mama sa, care nu dorea că fiul ei să ajungă preot. Preotul a fost îngropat în pământ, însă de trei ori a fost scos la suprafaţă. În cele din urmă, a fost zidit în peretele bisericii, iar bătăile de inimă care se aud sunt ale sale“, a spus un călugăr.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.