Ziarul electronic al arădenilor

Turiştii sunt atraşi la Viena cu filme vechi şi excursii în reţeaua de canalizare (GALERIE FOTO)

Oficialii vienezi exploatează orice posibilitate de a atrage turişti, astfel că, pe lângă numeroasele zone istorice, au fost incluse în circuitele turistice și zonele în care s-au turnat filme, dar şi reţeaua de canalizare a capitalei Austriei.

“Der Dritte Mann”/ “The Third Man”/ (Al treilea om) este un film de succes, care nici după mai bine de o jumătate de secol nu şi-a pierdut din fascinaţie şi actualitate.

Filmul este considerat printre cele mai bune filme europene de după război şi, în acelaşi timp, este un document istoric unic al Vienei, conţinând imagini autentice ale oraşului pe care îl prezintă ca pe un microcosmos în uriaşa lume politică din timpul războiului rece.

Niciun regizor nu a putut să redea mai bine oraşul sau să fascineze spectatorii cu imagini mai deosebite pe ecran. “Der Dritte Mann” este însăşi Viena, deci un motiv pentru viziatorii din întreaga lume să descopere oraşul mergând pe urmele filmului. Regizorul Carol Reed a reuşit ca, după scenariul romanului lui Graham Greeen, cu multă măiestrie şi autenticitate, să prezinte Viena de după război.

Urmărirea lui Orson Wels, alias Harry Lime din film, a devenit cunoscută în lumea întreagă şi odată cu ea şi reţeaua de canalizare din Viena.

Filmul a fost turnat în 1947, iar cei interesaţi pot să urmărească urmele lui Harry Lime, sau direct în canalizare, sau la Riesenrad, în Dritte-Mann-Museum (Muzeul Dritte Mann). De asemenea, pot să meargă pe urmele lui Harry Lime pe străduţele pietruite ale oraşului vechi, să viziteze cele mai importante locuri în care s-a filmat, să arunce o privire în spatele culiselor acestei poveşti fascinante, în care Viena este o ruină după război, aliaţii au puteri deosebite, piaţa la negru era înfloritoare precum şi spionajul între est şi vest.

Filmul este o joacă de-a v-aţi ascunselea, care prezintă istoria oraşului, desigur ceva mai neconvenţional, pentru că în Viena anului 1946 se suferea de pe urma războiului.

Tocmai de aceea, Reed prezintă părţile din umbră, ruinele de război, canalizarea dar şi pitorescul străduţelor din inima Vienei şi Risenrad ca pe simbolul ei de necontestat.
Cei mai curioşi pot să arunce o privire în lumea de sub oraş, pe urmele lui Harry Lime, traficantul de penicilină, şi să afle multe lucruri vechi şi noi din lumea de sub pământ.
Astăzi, canalizarea vieneză este una dintre cele mai moderne sisteme cu inovaţii tehnologice deosebite, dar legate de un trecut şi o istorie specială. Reţeaua de canalizare are 2.400 km lungime, care adună apa reziduală şi o conduce la staţia de epurare principală în cel mai adânc punct al Vienei, în jur de 220 milioane de metri cubi anual.

Reţeua de canale domestică, la care sunt legate 99 la sută din totalul caselor din Viena, este şi ea de 6.300 km de lungă. În jur de 500 de muncitori ai primăriei care aparţin de compatimentul Viena-canal se ocupă şi sunt răspunzători de lucrările de curăţenie, întreţinere şi control a sistemului de canalizare, zilnic scoţând circa 15 tone de material depus, căci numai aşa poate să fie garantată o curgere fără probleme spre staţia de epurare.

O jumătate de miliard de litri de apă reziduală curge zi de zi, când vremea este uscată prin aceste canale. În schimb, când plouă sau se topeşte zăpada, canalizarea trebuie să facă faţă la 1,6 miliarde de litri pe zi.

Excursie sub pământ

“3. Mann Tour” oferă tocmai acestă persectivă de neuitat. La 7 metri sub pământ, cei interesaţi primesc informaţii despre canalizare şi ceea ce înseamnă munca de aici. Cu casca de protecţie pe cap şi lampa pe frunte, vizitatorii fac o tură în subteran, coborând treptele originale din film ajungând la cea mai veche parte a canalizării care a fost construită la 1830 şi a rămas aproape neschimbată.

Folosind cea mai modernă tehnică de proiecţie, vizita în canal devine dosebit de autentică şi îi poartă pe vizitatori în lumea filmului, a spionilor şi a traficanţilor.

Cunoscutul cântăreţ austriac Falco a turnat vidoclipul melodiei “Jenny” în aceste catacombe.

Pe lânga vizita în canalul “3.Mann Tour”, turiştii pot vizita muzeul “Dritte Mann Museum”, cu “Vienna Walks & Talks”, unde se pot descoperi urmele de la suprafaţă, iar filmul în original poate să fie văzut la cinematograful Burgkino.

Informaţii utile

“Vienna Walks & Talks” rulează de luni până vineri, de la ora 16.00. La muzeu se poate ajunge cu U4 ( metroul nr. 4) statia Stadtpark, ieşirea Johannesgasse. Are loc indiferent de vreme și duce pe urmele locurilor în care s-a turnat filmul din centrul Vienei.

Kanal: www.drittemanntour.at (Karlsplatz-Girardipark, 1010 Wien, vis-a-vis Cafe Museum, biletul costă 7 euro pentru adulţi, 3,50 euro pentru copiii peste 12 ani. Studenţii, pensionarii şi grupurile de până la 10 persoane beneficiază de bilete cu preţ redus, care costă 5,50 euro. Biletele se vând cu 20 de minute înainte de începerea turului, care are loc dacă nu plouă şi începe întodeauna la ora fixă.

Dritte Mann Museum: (Pressgasse 25, 1040 Wien) – biletul pentru adulţi costă 7,50 euro, iar pentru copiii între 10 şi 16 ani, biletul este de 4 euro. Programul de vizitare: sâmbăta, între orele 14.00 -18.00.

Filmul: (1, Opernring 19) “The third man”, în original: în fiecare vineri, de la ora 22.45, iar duminca şi marţea este programat dimineaţa. Un bilet costă 8.00 euro.

Rodica Roşca

foto: www.drittemanntour.at

AICI FOTO DIN TIMPUL TURULUI ÎN REŢEAUA DE CANALIZARE

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.