Ziarul electronic al arădenilor

Prater, cel mai mare parc public din Viena (GALERIE FOTO)

Prater, sau Wiener Prater, este un mare parc public aflat în Viena, capitala Austriei. Parcul este amenajat pe un teren vechi de vânătoare, deschis publicului de împăratul austriac Iosif al II-lea. Vânătoarea s-a practicat în Prater până în 1920.

Prater este un parc de aproximativ 1.300 hectare, care se întinde pe 10 kilometri. În partea din faţă se găseşte Wustel – sau Volksprater, cu nenumărate ospătării şi localuri, precum şi o mulţime de posibilităţi de distracţii precum standuri de tir, hale de jocuri, maşinuţe, trenuleţe, carusele, grote cu “stafii” etc.

Praterul este pentru prima oară amintit în anul 1162, când împăratul Frederic I l-a dăruit unui nobil, Konrad. Termenul „Pratter” a fost folosit pentru prima oară în anul 1403 și era de fapt denumirea unei insulițe pe Dunăre, care se află la nord de Freudenau. În decursul timpului, termenul a fost folosit și pentru lunca Dunării de lângă insulă.

La începuturi, Prater-ul era, din timpul lui Maximilian II (1564 – 1576), folosit ca teren de vânătoare de împărații Austriei. În anul 1766 a fost transformat într-un parc de recreere, de către împăratul Iosif al II-lea.

Cu timpul, în parc s-au deschis restaurante și baruri, iar cel mai mare a fost cel al lui Basilio Calafati, un magician chinez care și-a deschis un restaurant cu câteva jocuri de noroc. Dar marea schimbare a avut loc 1895, când s-a inaugurat Marea Roată (Riesenrad), diametrul acesteia fiind de 61 metri şi cel mai înalt punct de la pământ este la 67 metri. Greutatea constucţiei monumentale din fier este de 430,05 tone. Riesenrad are 15 vagoane şi se roteşte zilnic, de la sfârşitul lui februarie până la începutul lui noiembrie, cu 0,75m/s.

De sus se poate admira panorama deosebită a oraşului.

De la Riesenrad începe aleea principală (Prater Hauptalee), cu o lungime de 4,5 km, străjuită de-o parte şi de alta de castani. Aleea, construită în anul 1537, este înconjurată generos de un peisaj verde cu păduri şi pajişti, care oferă posibilitatea practicării aproape fiecărui sport.

De arealul Prater aparţine şi stadionul de fotbal al Vienei (Ernst Happel Stadion), stadionul pentru biciclete, o sală de înot, diverse cluburi de călărie, terenuri de tenis şi hipodromul.

În partea de est a Praterului se află zona expoziţională vieneză cu pavilioane şi hale de expoziţie.

Cele mai noi atracţii ale parcului sunt Rotorul Magic al lui Calafati. În mijlocul pieței Calafatisplatz sunt două statui rotative cu fețele lui Basio Calafati și a soției sale, Berna Calafati, doi magicieni italieni care au deschis un bar în Prater, Turbo Booster, un pendul înalt, Top Spin, Megablitz şi Austria în miniatură.

Transportul în parc peste asigurat de Liliputbahn, un trenuleț care străbate tot parcul, şi de minicarul care străbate aleea principală, de la Riesenradplatz până la Calafatisplatz.

Copii au la dispoziţie un Ringelspiel X3, trei caruseluri cu diferite forme, un minidrom X2, Hip Hop, dar şi Mecky-Express, un trenuleț a cărui temă este lumea șoricelului Mickey Mouse, Fabrica de bile (Ball Factory), un labirint cu capcane, având la ieșire o imensă baie de bile, Roata Copiilor (Kinder Riesenrad), Safari şi Disneyland.

Informaţii utile:

Intrea in Prater este liberă dar "atracțiile" (aproximativ 250) costă între 1,5 și 10 euro. La Prater se poate ajunge cu metroul nr.1, (U1), Stația Praterstern, cu tramvaiul 77A, 80A şi cu autobuz: 5, 21, N,O.

(Text&foto: Rodica Roşca)

AICI FOTO DIN PRATER

PREZENTARE DE POZE DIN PRATER

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.