În urma unei catastrofe naturale, în Hinterbrühl, o localitate aflată la 17 kilometri în sud-vestul Vienei, a luat fiinţă unul dintre cele mai surprinzătore monumente ale naturii din lume: “lacul din grotă”. În realitate, grota din Hinterbrühl nu este o peşteră naturală, ci o mină scoasă din funcţie.
În 1848, în interiorul muntelui Wagnerkogel a fost săpată o mină de ghips. Din 1848 până în 1912, de aici s-a scos ghips (gri şi roşu), care a fost folosit în agricultură, ca îngrăşământ natural.
Tunelul principal avea o lungime de 400 metri şi 80 de mineri reuşeau să încarce şi să scoată la suprafaţă, zilnic, 2-3 vagoane cu ghips. Într-o cameră special amenajată ei îşi luau masa. Încăperea acesta, cu o temperatură de 12°C, era cea mai calduroasă din mină, în rest fiind o temperatură constantă de 9°C, atât vara, cât şi iarna.
În anul 1912, după ce într-una dintre galeriile inferioare un izvor a fost detonat, în tunelurile minei s-au scurs, cu o forţă deosebită, mai mult de 20 milioane de litri de apă dintr-un aşa numit “sac cu apă”, care a dat naştere unui imens lac natural şi astfel a luat fiinţă cel mai mare lac subpământean din Europa.
Mina a rămas închisă până în anii '30, când un grup internaţional de speologi au descoperit “spectacolul” subteran şi au avut iniţiativa de a deschide publicului posibilitatea de vizitare. Astfel că, în 1932, “Seegrotte” şi-a deschis porţile, devenind chiar de la început o atracţie turistică deosebită. Marele lac se află la circa 60 m sub pământ şi cu o suprafaţă de apă de 6.2000 metri pătraţi este cel mai mare lac subteran din Europa.
El adună apa din 7 izvoare subterane, care nu au însă nici o scurgere naturală. În fiecare noapte, se pompează afară 50.000 – 60.000 de litri de apă, astfel că nivelul apei să se menţină la 1,20 metri, în caz contrar galeriile s-ar umple repede cu apă.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, “Seegrotte” a fost “confiscat” de germani şi pentru că plasamentul de sub pământ oferea protecţie împotiva bombardamentelor ei au transformat-o într-o fabrică subterană de avioane. Aici se construiau anumite piese de avion de tipul HE 162, care a fost unul dintre primele avioane cu reacţie din lume. Un model şi părţi din avion sunt expuse în “Seegrotte” şi anume corpurile care apoi erau transportate în apropiere la aeroportul Wien-Schwechat, unde avioanele erau terminate. În fabrică au lucrat 2.000 de muncitori, cei mai mulţi din lagărele de concentrare. În 1945, o brigadă specială a aruncat în aer fabrica şi a distrus-o cu ajutorul a 7 bombe.
După război, a durat 3 ani până când mina a fost renovată şi deschisă, din nou, pentru turişti.
Grota se întinde pe două etaje. La etajul superior se pot vedea locurile de unde se extrăgea ghipsul, camera de odihnă a muncitorilor, grajdul, pentru că minerii erau ajutaţi de cai să scoată vagonetele la suprafaţă, o capelă “Barbarakapelle” (Sfânta Barbara fiind cea care îi protejează pe mineri), un mic lac numit “blaue see” (lacul albastru), cu o suprafaţă de 300 metri pătraţi şi circa 3 m adâncime. La 14 metri sub lacul cel mic se găseşte o parte a lacului mare. Temperatura lacului se menţine constantă, la 8°C.
La etajul inferior se află “der grosse see”, lacul cel mare, cu o adâncime constantă de 1,20 metri. Într-un singur loc, unde a existat un puţ, adâncimea este de 14 metri. O parte a grotei a folosit în anul 1993 ca decor la turnarea filmului “Cei 3 muşchetari”, cu Charlie Sheen, Kiefer Sutherland şi Chris O`Donnell în rolurile principale.
Informaţii utile pentru turişti
Lacul se găseşte la adresa Seegrotte Hinterbrühl, Grutschgasse 2a A – 2371 Hinterbrühl. Copiii şi părinţii pot face tot timpul anului o plimbare pe cel mai mare lac subteran din Europa cu un mic vaporaş. O vizitare a grotei durează cam 45 de minute şi se face în grupuri însoţite de un ghid, timpul de aşteptare fiind de aproximativ 20 de minute.
Preţul unei călătorii este de 9 euro pentru adulţi şi 6 euro pentru copii de la 4 la 14 ani.
Programul de vizitare este în perioada 1 aprilie – 31 octombrie, zilnic (de luni până duminică), de la 9.00 -17.00, şi în perioada 1 noiembrie – 31 martie, de luni până vineri, între orele 9.00 – 12.00 şi 13.00 -15.00. Sâmbăta, duminica şi în zilelele de sărbătoare programul de vizitare este între 9.00 – 15.30.
(Rodica Roşca, foto: sunny.cusoon.at)