Ziarul electronic al arădenilor

Cultură, natură și relaxare în sudul Vienei (GALERIE FOTO)

Schlosspark Laxenburg se află în localitatea Laxemburg la granița cu Viena, la aproximativ 20 de kilometri la sud. În marele areal al parcului, care se întinde pe 280 de hectare, se găsesc Alten Schloss (castelul vechi), Blauen Hof (Curtea albastră), romanticul Franzensburg și multe alte bijuterii arhitectonice de valoare.

Aranjat romantic, acest parc este considerat ca fiind unul dintre cele mai importante monumente ale artei grădinăritului din secolele al XVII-lea și al XIX-lea și cu o istorie în urmă până în secolul al XIII-lea. Din cele mai vechi timpuri, Laxemburg este  un punct de atracție pentru societatea vieneză doritoare de relaxare.

Schlosspark Laxemburg amintește de mărimea și soarta dinastiei Habsburg, care a construit acest parc. Membrii dinastiei s-au retras aici în fiecare an pentru relaxare, deoarece pe lângă Schönbrunn, Laxemburg a fost reședința de vară a habsburgilor și până la sfârșitul monarhiei austro-ungare acesta a fost un loc preferat de rezidență.

Tradiția a început de la împăratul Karl al IV-lea, iar Maria Therezia a lăsat să se construiască o alee direct de pe terasa de la Schönbrunn, care să ducă la Laxemburg. Traseul mai există și astăzi și strada poartă numele de Schönbrunner Alee.

Împăratul Franz Joseph și împărăteasa Elisabeth și-au petrecut în 1854 luna de miere în Laxemburg și 2 dintre cei 3 copii – Gisela (1856-1932) și prințul moștenitor Rudolf (1858-1889) s-au născut în Schloss Laxemburg.

Dacă parcul castelului Schönbrunn a fost organizat în maniera stilului franțuzesc, Schlosspark Laxemburg a fost transformat în 1780 într-un peisaj englezesc și de atunci parcul are nenumărate drumuri înguste și romantice, mai multe lacuri mici artificiale și, pe o insulă, copia unui castel din evul mediu, Franzensburg, denumit așa după împăratul Franz I.

Într-o atmosferă romantică, între canale și poduri vechi, cu pajiști și statui, drumurile trec pe lângă castelul vechi, casa verde, templul Concordia (Concordiatempel), o arenă pentru luptele de cavaleri din Evul Mediu (Turnierplatz) și alte obiecte arhitectonice care te duc implicit cu gândul la trecut. Altes Schloss (castelul vechi) se găsește după intrarea pricipală în parc, pe partea stângă.

Curtea albastră, construită cu aprobarea Mariei Tereza

Blaue Hof (Curtea albastră) a fost construită  în 1710, înainte de intrarea spre parc, în stil imperial baroc. Maria Therezia, care a dobândit castelul în 1756, a lăsat să fie mărit de către arhitectul curții.

Biserica de vis a vis a primit și ea elemente de fațadă baroc, fiind prima construcție de acest gen la Nord de Alpi.  Piatra de temelie a fost pusă în 1693 de către împăratul Leopold I, dar biserica nu a avut turn și  acesta a fost adugat abia în 1712. Construcția bisericii a fost deosebit de anevoioasă din cauză că a fost constrită dintr-o piatră foarte rezistentă (kaiserstein).

Franzensburg, „muzeu“ natural

Franzensburg a fost costruit în anul 1800. La o vizită prin încăperile lui se pot vedea tablouri, pictură pe sticlă, mobilier din diverse epoci, care au fost aduse aici din toate părțile monarhiei austro-ungare. Pe lângă acestea, nenumarate obiecte muzeale dosebit de decorative au fost primite în dar de la alte castele austriece precum și de la aristrocrați particulari și împreună au transformat castelul într-un muzeu de istorie în care vizitatorii mari și mici sunt bineveniți. Intarea la castel se face din parc sau pe jos, peste un pod, sau cu un bac care traversează lacul.

Ambianța parcului și micul castel Franzensburg pot fi admirate și de pe apă. Lacul castelului are 25 de hectare de apă și oferă o atracție deosebită. Se poate face o plimbare cu barca între insule pline de vegetație și se poate admira în liniște o natură sălbatică și, de asemenea, se pot observa păsările care trăiesc pe insulele din mijlocul lacului.

De la începutul lunii aprilie, până la sfârșitul lunii octombrie, când timpul este frumos, se pot închiria diferite ambarcațiuni pentru o plimbare pe lac, și anume, pe lângă tradiționalele bărci cu vâsle, cu motor și hidrobiciclete, și alte forme mai deosebite de ambarcațiuni. Programul de vizitare este de luni până joi, de la ora 10.00 la ora 18.00, și de vineri până duminică de la ora 9.00 la ora 19.00.

În ultimii ani, Laxemburg a devenit un loc deosebit de căutat și unul dintre cele mai îndrăgite locuri de excursie din jurul Vienei. Parcul este deschis tot timpul anului, intrarea pentru adulți costând 1,80 de euro, iar pentru copiii până la 14 ani accesul fiind gratuit.

Ruta de vizitare este marcată cu roșu, iar parcul se poate străbate în aproximativ două ore de mers pe jos.

În 1919, arealul castelului a fost preluat în fondul de război și pe mai departe va aparține orașului Viena, din care Laxemburg a făcut  parte ca al 24 – lea cartier. Abia după eliberare, mai precis în 1954, Laxemburg a devenit din nou o localitate de sine stătătoare.

De la sfârșitul războiului din 1945 și până la semnarea în 1955 a „contractului de stat austriac“, sovieticii și-au făcut în Blauen Hof cel mai important punct strategic din sudul Vienei, timp în care construcțiile din parc au avut de suferit.

La sfârșitul anilor ’50, s-au făcut planuri pentru ca parcul extrem de devastat să fie refăcut în vederea Expoziției Internaționale din 1967, planuri care nu s-au îndeplinit, dar cu toate acestea arealul a fost revitalizat și s-a constituit o societate care să se ocupe de administrarea parcului.

Sediu pentru instituții de marcă

IIASA (International Institute for Applied Systems Analysis), cu cei peste 200 de cercetători și oameni de știință și un mare număr de alți angajați, își are sediul în Bauen Hof. Acest Institut organizează congrese internaționale în domeniul politicii internaționale, diplomației, cercetării, economiei și apărării naturii și dezvioltă strategii și tehnologii noi în diverse grupe de specialități. Tot aici se află și o bibliotecă internațională.

În anul 2006, la congresul intrenațional al Interpolului de la Rio de Janeiro s-a hotătrât ca Academia Internațională Anti-Corupție (IACA) să fie muată în Austria și a fost ales în final ca loc Laxemburg și anume fostul palat Kaunitz.

(text&foto: Rodica Roșca)

AICI FOTO DE LA SCHLOSSPARK

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.