Ziarul electronic al arădenilor

Muzeele din centrul Vienei (GALERIE FOTO)

Viena este unul dintre puținele orașe din Europa care se poate lăuda cu muzee la fel de interesante, care atrag turiști din toate colțurile lumii. Muzeele și colecțiile din centrul capitalei Austriei își așteaptă în fiecare zi vizitatorii.

Maria Theresien Platz (Piața Mariei Tereza) este înconjurată pe de-o parte de Muzeul de Istoria a Artei și este vizavi de clădirea geamănă a Muzeului de Istorie Naturală.

În mijlocul pieței tronează statuia împărătesei MariaTerezia, „protejată“ de patru generali călare, precum și de un cancelar de stat, un ministru, medicul personal și un fürst (prinț), care îi stau la picioare. Aceasta este considerată una dintre cele mai monumentale statui din Viena.

Clădirea Muzeului de Istoria Artei, precum și cea a Muzeului de Istorie Naturală, au câte patru etaje și sunt construite în stilul renașterii italiene.

Colecțiile Muzeului de Istorie a Artei (Kunsthistorisches Museum) se numără printre cele mai de seamă colecții din lume, pentru că ele cuprind, pe lângă un număr mare de exponate, și o paletă foarte diferențiată de obiecte.

În clădirea principală se găsesc nenumărate exponate de excepție. În galeria de pictură sunt opere semnate Dürer, Raffael, Rubens, Titian, Tintoretto, Velazquez și cea mai mare colecție Breugel din lume, dar și celebra solniță aurită a lui Benvenuto Cellini, „Saliera“, precum și o colecție de antichități, una egipteano – orientală și un cabinet de numismatică.

Clădirea centrală a muzeului cuprinde 91 de camere, mai mari sau mai mici, care, împreună, adună o suprafață de patru kilometri.

Pentru cei care vor să facă doar o vizită scurtă este de recomandată Galeria de pictură (Gemäldegalerie) și Colectia egipteană-orientală ( Ägiptisch-Orientalische Sammlumg).

Muzeul este deschis zilnic, între orele 10.00-18.00, de luni până duminică, iar în iunie -august este deschis în zilele de joi până la ora 21.00. Un bilet pentru adulți costă 12 euro, iar pentru tinerii până la vârsta de 19 ani accesul este gratuit. Grupurile peste 10 persoane vor plăti 8 euro/persoană. Adresa muzeului este Maria-Theresien-Platz 1, pe Ring, aproape de Operă și Hofburg.

Muzeul de Istorie Naturală    (Naturhistorisches Museum) , o „arhitectură în oglindă“ a Muzeului de Istoria Artei, atrage vizitatorii la o călătorie prin istoria planetei noastre și prin natură, cu toate fațetele ei.

Muzeul cuprinde 39 de săli de expoziție și o hală cu cupolă care adăpostește o colecție  naturală a cărei bază a fost pusă de soțul Mariei Tereza, împăratul Franz Stephan von Lothringen.

Printre cele mai cunoscute exponate ale muzeului se numără „Venus din Willendorf“, o figură de calcar, veche de 25.000 ani, care este considerată ca fiind cel mai vechi simbol al fertilității, un topaz uriaș de 117 kilograme și „buchetul de bijuterii“ al Mariei Tereza.

Muzeul are în grijă milioane de obiecte și colecția crește an de an, fapt pentru care  a fost ales printre cele mai bune 10 muzee din lume.

Acest muzeu are mai multe compartimente: mineralogie, geologie, botanică, zoologie, arheologie, biologie și antropologie, preistorie etc.

Muzeul este deschis de joi până luni, între orele 9.00 și 18.30, miercuri de la 9.00 la 21.00, iar în zilele de marți este închis. Un bilet costă 10 euro, iar tinerii sub 19 ani pot intra gratuit.

MuseumsQuartier, pe scurt MQ (cartierul de muzee) este un areal de 60.000 metri pătrați, nu departe de Maria Theresien Platz si de centru, pornind de la Ring cum ar veni în linia a doua. 

Clădirile inițiale, care de la 1725 au funcționat ca și grajuri imperiale, au fost transformate în 1922 în zonă expozițională, după care, în 1998, s-au început lucrările pentru complexul muzeal.

MQ și-a deschis porțile în anul 2001, iar clădirilor inițiale în stil broc ale complexului li s-au adăugat altele de o arhitectură modernă. Arealul adăpostește, în mai multe clădiri, diferite muzee și institutii.

Cele trei muzee mari sunt „Mumok“ (muzeul de artă modernă), „Leopold“ și „Kunsthalle Wien“ (Hala de artă). Arealul este folosit și pentru diverse activități cultural, care au loc periodic. De exemplu, festivaluri de literatură, de jazz, de dans, teatru etc.

Mumok este închis până în 9 septembrie 2011, din cauza lucrărilor de renovare!

Colecția Leopold este una dintre cele mai reprezentative colecții de artă modernă austriacă.

Cele 5.000 de exponate au fost adunate de Rudolf și Elisabeth Leopold, timp de 50 de ani. Cu ajutorul statului și a băncii naționale, această colecție particulară a fost transformata în Muzeul Leopold, care face parte din MuseumsQuartier și cuprinde cele mai importante lucrări a lui Egon Schiele, precum și capodopere de Gustav Klimt, Oskar Kokoscka etc.

La acestea se mai adaugă și lucrări din sec. XIX. (ex. Waldmüller ), precum și obiecte de artă de Otto Wagner, Alfred Loos, din Africa și Oceania, completate de lucrări de artă japoneză și chinezească.

Expoziția este deschisă în iulie și august, zilnic, între orele 10.00 – 18.00.

Kunsthalle Wien se vrea o zonă de transfer comunicativ între artă și public, care, prin programele și activitățile alese, încearcă să facă legătura între arta clasică și cea modernă.

Până în 23 octombrie 2011, în hala 2 (Kunsthalle Wien) poate fi văzută expoziția „Le Surréalisme, c’est moi! (Suprarealismul sunt eu!) Salvador Dalí&Louise Bourgeois, Glenn Brown, Markus Schinwald, Francesco Vezzoli“.

Salvador Dalí, excentric și provocator, prin operele și viziunile sale de suprarealism, a reușit să contopească estetic visul cu realitatea, arta cu viața și originalitatea cu comertul.

Celor în jur de 70 de lucrări alese de-a lui Salvador Dalí li de adaugă lucrări de Louise Bourgeois, Glenn Brown, Markus Schinwald und Francesco Vezzoli gegenüber, pictură, sculptură, desen, film/video. Biletul de intrare costă 7 euro.

(text&foto: Rodica Roșca)

AICI FOTO DIN CAPITALA AUSTRIEI

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.