Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 25 iunie – 8 iulie 2018.

În Banat, în primele zile ale săptămânii, vremea se va menține răcoroasă, cu o medie regională a maximelor diurne de 21…23 de grade, în intervalul 25 – 28 iunie.

Apoi va avea loc un proces de încălzire ușoară de la o zi la alta, astfel încât în intervalul 5 – 8 iulie temperaturile maxime vor atinge, în medie, 30…31 de grade, vremea devenind normală termic pentru acea dată.

Temperaturile minime vor fi în creștere treptată în prima săptămână de prognoză, de la aproximativ 10 grade în prima zi, spre 15 grade în data de 30 iunie. Ulterior, vor scădea ușor, spre 13 grade pe 2 iulie, pentru ca apoi să crească din nou, atingând la finalul celor două săptămâni ale intervalului de prognoză o valoare medie de 17 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în prima săptămână, iar în zilele de 27, 28 și 29 iulie se vor cumula și cantități mai însemnate de apă, După data de 1 iulie doar izolat și trecător va mai ploua slab, cel mai probabil spre finalul intervalului de prognoză.

În Crișana, la începutul intervalului de referință, vremea va fi răcoroasă, iar regimul termic diurn va avea ușoare variații în jurul unei valori medii regionale de 23 de grade.

După data de 28 iunie temperaturile maxime vor fi în creștere ușoară de la o zi la alta, urmând ca între 4 și 8 iulie să atingă, în medie, 30…31 de grade, valori ce vor caracteriza o vreme normală din punct de vedere termic pentru debutul lunii iulie. Regimul termic nocturn se va concretiza prin medii regionale de 10…11 grade la început, apoi va marca o creștere constantă până pe 30 iunie, cînd media temperaturilor minime va fi de 15 grade.

O scădere va avea loc pe 1 – 2 iulie, când vor fi aproximativ 13 grade, apoi valorile nocturne vor crește treptat, spre 16 grade la finalul celor două săptămâni de prognoză.

Probabilitatea pentru ploi pe arii extinse și local mai importante cantitativ va fi ridicată între 27 și 29 iunie și, din nou, în jurul datei de 7 iulie. În rest, ploile se vor semnala doar izolat și trecător.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.