În prezent din ce în ce mai multe persoane se luptă cu problemele ce ţin de anxietate, precum şi cu tulburările de panică. Acest lucru înseamnă că persoanele în care suferă de aceste afecţiuni, experimentează episoade repetate de anxietate intensă, denumite şi atacuri de panică. Inclusiv persoanele care nu prezintă tulburări de panică pot experimenta aceste atacuri.
În cazul în care suferi de un atac de panică sau ai o persoană dragă care trece printr-un astfel de episod, învaţă cum să-I ajuţi. Aşadar, de fiecare dată acordă primul ajutor în cazul unui atac de panică. În acest articol îţi vom oferi câteva sfaturi pentru a gestiona cât mai bine un atac de panică.
- Evaluarea
Pentru început trebuie să evaluezi starea persoanei care se află în această situaţie. Întreabă dacă are experienţă în cazul unor astfel de atacuri sau este prima dată când experimentează unul. Ulterior întreabă dacă este nevoie de ajutorul tău. În anumite cazuri, pacienţii ştiu cum să se liniştească singure.
2. Ascultă
După ce pacientul şi-a oferit acordul, poţi întreba direct despre problemele sale. Nu oferii sfaturi ci coordonează persoana să respire profund sau să bea apa. Întotdeauna foloseşte propoziţii scurte şi simple pentru a transmite ceea ce gândeşti. Tonul vocii trebuie să fie ferm şi liniştit. În cazul în care acesta încearcă să te informeze cu privire la starea sa, ascultă cu calm. Explică-I persoanei că în ciuda faptului că aceste episoade sunt înspăimântătoare, simptomele vor dispărea treptat. Ulterior, rămâi alături de pacient pe tot parcursul atacului de panică.
3. Încurajează
În momentul în care atacul de panică s-a încheiat, poţi oferii persoanei în cauză informaţii cu privire la atacurile de panică. În cazul în care acestea nu ştiu despre episoadele intense de panică şi nici de unde să îşi achiziţioneze resursele relevante, poţi oferi informaţii de pe site-uri de încredere. În cazul în care persoanele par îngrijorate sau speriate, încearcă să le explici că există numeroase tratamente eficiente pentru atacurile de panică, puse la dispoziţia oricui. Totodată, un control al psihologului va fi extrem de util.
4. Alte sfaturi
În timpul atacurilor de panică tensiunea şi pulsul pot creşte la cote alarmante. Aşadar, pentru a le păstra între limitele normale, persoană trebuie să înveţe să îşi controleze singură aceste porniri. În cazul în care te aflai lângă o persoană care are un atac de panică, ajut-o să stea în şezut şi ghidează-i respiraţia. Astfel, arată-I cum să tragă aer în piept timp de câteva secunde, să îl menţină, iar ulterior să îl elibereze treptat. Acest exerciţiu, aparent simplu, va ajuta la scăderea numărului de bătăi ale inimii.
Informațiile au fost revizuite de terapeuții din cadrul Clinicii Puterea Minții.