Ziarul electronic al arădenilor

Ce este terapia TECAR în fizioterapie şi care este rolul său

Studiile arată că de peste 100 de ani, efectele terapeutice au permis reconstrucția țesuturilor, precum și reducerea durerii. Creatorul acestui curent este Jacques Arsène d’Arsonval, un medic foarte celebru, un fizician și inventator francez.

În 1890, Arsonval a aflat beneficiile permeabilității membranei plasmatice prin creșterea frecvenței la mai mult de 100 KHz. În 1920, alături de alți cercetători și medici, a dezvoltat primii electrozi capacitivi și rezistivi.

În 1995 apare curentul la o frecvență înaltă care poartă numele şi astăzi de TECAR= Transfert ElectricAl Capacitive And Rezistive, iar noile publicații științifice de atunci, au fost realizate în Italia. Frecvența este de 500 KHz și 650 KHz. Putere  ajunge la 300 W. Efectul de diatermie este privilegiat (preferențial).

Ce este terapia TECAR?

Terapia Tecar a ocupat un rol, care este extrem de important în fizioterapie. Această tehnologie este de fapt folosită la scară largă mai ales în tratamentul pentru sportivi, deoarece aduce rezultate foarte bune într-un timp scurt. Îmbunătățirile pot fi văzute din timpul primei sesiuni executate. Numele acestei mașini este acronimul Transfert Electrical Capacitive And Rezistive (T.E.C.A.R). Beneficiile terapiei TECAR în fizioterapie sunt date de modul în care tehnicile terapeutice sunt aplicate.

Pe înţelesul tuturor, terapia Tecar în fizioterapie este o formă combinată de diatermie de contact şi electroterapie. Este o tehnică medicală ce aplică energia electromagnetică asupra ţesutului corpului.

Beneficiile terapiei Tecar în fizioterapie şi când este indicată utilizarea ei

Utilizarea terapiei Tecar vine în ajutorul afecţiunilor cauzate de diverşi factori prin ameliorarea şi încercarea de eliminare a durerii în:

 1. Entorse şi echimoze de la nivelul pielii
 2. Recuperare postoperatorie
 3. Traumatisme sportive şi nu numai
 4. Afecţiuni ale muşchilor sau tendoanelor
 5. Cicatrici
 6. Dureri/afecţiuni ale coloanei vertebrale şi/sau articulaţiilor
 7. Afecţiuni ale sistemului vascular
 8. Afecţiuni ortopedice
 9. Recuperarea planşeului pelvian
 10. Dureri acute şi cronice
 11. Neuropatii

 Ce spun specialiștii despre terapia Tecar

 Terapia Tecar este foarte des întâlnită şi un număr mare de persoane ce au apelat la această tehnică şi-au ameliorat durerile sau chiar au observat cum problema lor de sănătate dispare.

Terapia Tecar poate fi definită ca:

 • Terapie pasivă dar şi activă
 • Terapie foarte bine tolerată de pacient în timpul şedinţelor de tratament
 • Terapie care oferă o senzaţie delicată de căldură
 • Terapie bazată pe contact între pacient şi terapeut (terapie hands-on aplicată)
 • Terapie sigură şi eficientă
 • Terapie  noninvazivă
 • Tratament care începe în fază acută (48 de ore după apariţia leziunii)
 • Terapie cu efecte secundare aproape nule.

Contraindicaţii pentru folosirea metodei Tecar

 • Femei însărcinate
 • Cartilaje de creştere (la copii şi adolescenţi al căror cartilaj de creştere nu s-a închis)
 • Diverse forme de cancer
 • Febră, infecţie în organism

Particularităţi ale acestei forme de tratament prin aplicare de curent

Curentul electric poate fi folosit în zonele unde sunt fixate implanturi metalice cum ar fi proteze de şold, de umăr sau genunchi etc. Poate fi folosit în zona gatului – cervicală unde alte forme şi metode de fizioterapie sunt strict interzise.

Terapia TECAR este o metodă utilizată de foarte mult timp, cu rezultate excepționale. Cercetarea continuă în fizioterapie a permis introducerea a unor aparate inovatoare, cu o eficacitate terapeutică extrem de înaltă, ce au revoluţionat abordarea reabilitării şi vindecării, facilitând munca fizioterapeuţilor dar şi a medicilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.