Austriecii păstrează, an de an, tradiţiile de Crăciun, atât cele culinare, cât şi cele spirituale. Obiceiurile de Crăciun din Austria se desfășoară după credința creștină, dar tradiția nu este neapărat legată de biserică.
Coroniţa de Advent
Înainte de Crăciun este perioada de Advent, când în fiecare locuință se găsește o coroniță de Advent (Adventkranz). Acestă coroniță este făcută din crengi de brad și împodobită cu ornamente și 4 lumânări care sunt aprinse pe rând în fiecare duminică, înainte de Crăciun.
În prima duminică se aprinde o lumânare, în a doua duminică două lumânări şi aşa mai departe, iar când toate cele 4 lumânări sunt aprinse Crăciunul este foarte aproape.
Coronița de Advent a fost introdusă în 1839 de teologul și pedagogul evanghelic -luteran Johann Hinrich Wichern (1808–1881) și, conform legendelor, acesta a construit prima coroană dintr-o roata de căruță pe care a fixat 20 de lumânări mici roșii și 4 lumânări mari albe, pentru copiii săraci pe care acesta îi supraveghea și care în perioada Adventului, nerăbdători, întrebau mereu cât mai este până la Crăciun.
Astfel, zilnic, era aprinsă câte o lumânare mică și în duminicile de Advent câte o lumânare mare, astfel încât copiii puteau să numere singuri zilele rămase. De la acestă roată, care s-a simplificat, provine coronița de brad cu doar 4 lumânări pentru cele 4 duminici.
Copiii își atârnă în cameră un calendar de Advent cu 24 de ușițe care se deschid pe rând, zilnic, începând cu 1 decembrie. În acest calendar, în spatele ușiței, sunt poze, dar, adesea, și ciocolată.
Tot ceremonialului dinaintea Crăciunului aparține și „Lista de dorințe“ (Wunschzettel) în care copiii scriu tot ceea ce își doresc cadou. Acesta listă este pusă seara la fereastră, eventual împreună cu dulciuri, și dispare a doua zi, semn că a fost luată de Christkind.
Christkind
În Austria, Elveția și părțile catolice ale Germaniei, figura simbolică a sărbătorii de Crăciun este Cristkind, nu Moş Crăciun. Christkind este cel care vine în seara de Crăciun și aduce pe nevăzute cadourile. Adesea, el este reprezentat ca un copil cu aripi, blond și buclat.
În Austria, din 1950 copiii au posibilitatea să ia contact în scris cu Christkind, pe adresa Poştei din „Christkindl”, cod 4411, o localitate idilică din Austria de sus (Oberösterreich), unde, pe parcursul a 52 de ani, 72 de milioane de liste de dorințe au ajuns la acest oficiu poștal.
Fiecare dintre cei care scriu pe adresa acestui oficiu poștal primesc și răspuns. De asemenea annual, circa 100.000 de persoane își trimit de aici scrisorile și felicitările de Crăciun, pentru că acestea sunt timbrate cu un timbru austriac special de Crăciun (Weihnachtsbriefmarke) și stampilate cu o ştampilă cu motive de Crăciun (Christkindl-Sonderstempel), astfel că în întreaga lume ajung scrisori care sunt împodobite festiv.
Cadourile de Crăciun sunt cumpărate nu numai în magazine, ci și la piețele de Crăciun, numite Christkindlmarkt, unde nu este permisă intrarea „moş Crăciunilor“.
Cea mai mare piață Christkindlmarkt este în Viena, în faţa Primăriei. În aceste piețe se vând diverse lucruri, artă manual, cadouri și obiecte de décor, care au o legătură directă cu Crăciunul, și mai puțin marfă industrială.
Sărbătorirea Crăciunului începe în seara de ajun (Heilige Abend), în 24 decembrie, când la copii vine Christkind. El are părul auriu buclat și aripi de înger. În acestă zi, copiii sunt îndepărtați de camera unde este bradul, pentru a-i da posibilitatea lui Christkind să vină pe neobservate și să îl împodobească, deoarece Christkind nu vrea să fie văzut.
Bradul şi masa de Crăciun
Înaintea mesei festive are loc împărțirea cadourilor și un sunet de clopoțel anunță faptul că Cristkind a pregătit bradul și cadourile, iar câteva momente mai târziu este permisă intrarea în cameră cu bradul de Crăciun.
În faţa bradului, înainte că să fie deschise cadourile, se interpretează cântece de Crăciun şi se citesc poezii de Crăciun.
În Austria se cântă mai ales melodia „Stille Nacht, Heilige Nacht”, (Noapte liniștită, noapte sfântă), un fel de imn național austriac pentru seara de ajun. Cadourile se pun sub brad, alături de o iesle, realizată, de obicei, din lemn. Acum se deschid cadourile și se pot mânca din dulciurile care atârnă în pom.
La miezul nopții, austriecii merg la biserică pentru Slujba de Crăciun, nu atât din motive adânc religioase, cât mai ales pentru a păstra o tradiție adânc înrădăcinată. Pentru mulţi austrieci este una dintre puținele sau chiar singura vizită la biserică din an.
După slujbă urmează masa de seară festivă, cu preparate din peşte, cel mai ades crap, dar și friptură de gâscă. Mult mai importante decât felurile principale de Crăciun sunt dulciurile și biscuiți, dar, preferate rămân cornulețele vanilate,
„Vanillekipferl“ – reţetă
Ingrediente:
280 grame făină, 200 grame unt la temperatura camerei,100 grame nuci măcinate, 80 grame zahăr praf, un pachețel de zahăr vanilat, zahăr praf și zahăr vanilat pentru pudrat.
Mod de preparare:
Se amestecă toate componentele repede și aluatul obținut se învelește în folie și se lasă două ore să se odihnească. Cuptorul se încălzește la 170°C. Din aluat se formează cornulețe de grosimea unui creion, care se coc circa 15 minute pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Nucile se pot înlocui cu migdale măcinate, dar atunci cornulețele vor ieși ceva mai uscate.
Când sunt gata se dau prin zahăr praf amestecat cu zahăr vanilat.
Rodica Roşca