Ziarul electronic al arădenilor

Cetăţenii europeni nu mai doresc schimbarea orei

Majoritatea cetăţenilor europeni nu mai doresc trecerea de la ora de vară la cea de iarnă (şi invers), este rezultatul un sondaj susţinut de Comisia Europeană pe parcursul lunii iulie şi al primei jumătăţi a lunii august.

În cadrul sondajului, la care au luat parte aproximativ 4,6 milioane de persoane, un procentaj de peste 80% din respondenţi au precizat că nu îşi mai doresc trecerile de la ora de vară la cea de iarnă (şi vice-versa).

Comisia Europeană a mai precizat, însă, că rezultatele vor trebui analizate şi de un corp de experţi înainte de luarea unei decizii cu privire la păstrarea sau anularea măsurii.

Sondajul, organizat de Comisia Europeană, s-a desfăşurat în intervalul 4 iulie – 16 august, majoritatea covârşitoare a respondenţilor – în jur de trei milioane de persoane – provenind din Germania.

De altfel, Imperiul German a fost şi primul stat care a adoptat sistemul schimbării orelor pe întreg teritoriul său, în 1916, în timpul primului Război Mondial. Ulterior, măsura a fost anulată, pentru a fi reintrodusă în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Ajustarea ceasului în funcţie de sezon a fost introdusă din varii motive, de regulă pentru a economisi energie electrică. În cazul Germaniei, readoptarea măsurii după al doilea Război Mondial a fost făcută şi pentru coordonarea cu fusul orar al Moscovei.

Dea lungul timpului, măsura a fost criticată pentru perturbarea bioritmului şi pentru faptul că nu are efectul scontat, anume de a ajuta la economisirea energiei electrice.

Schimbările de ore au loc în ultima duminică a lunii martie şi în ultima duminică a lunii octombrie.

Nu toate ţările din lume fac trecerea de la ora de vară la cea de iarnă şi invers. Printre acestea se numără Islanda, Japonia, China, Taiwan, Coreea de Sud şi India. De asemenea, o bună parte a ţărilor africane au optat să nu facă aceste treceri. Iar in Australia acest lucru este opţional pentru fiecare regiune.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.