Ziarul electronic al arădenilor

Centenarul Marii Uniri. A fost inaugurat grupul statuar „Arad 1918“

Grupul statuar „Arad 1918“, dedicat Centenarului Marii Uniri şi realizat de elevi de la Colegiul de Artă „Sabin Drăgoi“, a fost inaugurat, vineri, în centrul Aradului.

Realizată de un grup de 16 elevi, îndrumaţi de trei dintre profesorii lor, lucrarea de artă tridimensională, care a fost finanţată de la bugetul local, a fost dezvelită în fața cinematografului „Dacia“, în prezenţa unui mare număr de arădeni.

Dezvelirea grupului statuar a fost făcută de primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, împreună cu cei 16 elevi, coautori ai monumentului, după care IPS Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului, a oficiat o slujbă de sfinţire a acestuia.

„Este un moment cum nu se poate mai potrivit ca să reafirmăm că Aradul este capitala politică a Uniri Tranisilvaniei cu România. Încă înainte de 1900, Aradul a fost centrul luptei de emancipare națională a românilor din Transilvania. (….) De aici, de la noi, a fost anunțată în anul 1918 Marea Adunare de la Alba Iulia. Ca primar al acestui oraș, am considerat că e obligatoriu ca, la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, să avem un monument care să marcheze Centenarul. Administrația locală a finanțat acest monument și țin să le mulțumesc celor care l-au realizat, tineri artiști arădeni, elevi și profesori la Colegiul de Arte «Sabin Drăgoi». Iată că dacă există voință și pricepere, lucrurile sunt realizabile. Acest monument este atât un act de respect pentru înaintașii noștri iluștri, cât și un angajament că vom duce mai departe flacăra pe care ei au aprins-o, flacăra unei Românii libere, unite și prospere”, a spus, în discursul său, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Grupul statuar, care reprezintă trei siluete umane ce trec prin tot atâtea porţi, a fost realizat din metal, cu ajutorul SC Astra Vagoane Călători SA Arad, care a pus la dispoziţie materialul şi unde s-a realizat efectiv monumentul.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.