Ziarul electronic al arădenilor

Ce se întâmplă la Viena, în această perioadă a anului

vienaUn vis pe gheaţă

Din 24 ianuarie până în 9 martie, piața din fata primăriei vieneze se transformă într-o suprafață uriașă de gheață de 7.000 metri pătraţi, un paradis pentru patinatorii de orice vârstă.

Zilnic, între orele 9.00 și 22.00, în acordurile muzicii anilor ‘80 și ‘90, dar și în ritm de vals, iubitorii de patinaj alunecă pe un traseu de gheață de 750 metri. 1.200 de perechi de ghete cu patine încălzite cu aer cald pot să fie închiriate la faţa locului.

La gheretele în aer liber din apropiere, gastronomii răsfață vizitatorii cu delicatese culinare din întreaga lume și, bineînțeles, cu punci fierbinte și ceai.

Adresa: Rathausplatz 1, 1010 Wien

Artă la Viena și Berlin

O expoziție la Belvedere jos (Untere Belvedere) este dedicată paralelelor, diferențelor și reciprocităţii între Viena și Berlin în ceea ce privește arta în perioada de la începutul sec. al XIX-lea şi până în perioada dintre cele două Războaie Mondiale.

Viena și Berlin au fost încă de la sfârșitul sec. XIX-lea doua metropole ambițioase, în curs de dezvoltare, care însă au evoluat de atunci și până în ziua de astăzi în două moduri diferite din punct de vedere cultural.

Punctul de plecare al expoziției „Wien – Berlin. Arta a două metropole“ este  legătura, diferențele și asemănările celor două Secessiuni (grupări de artiști) în jurul anului 1900.

În timp ce expresioniști vienezi s-au remarcat prin latura psihologică, cei din Berlin au arătat o latură mai agresivă, astfel că în metropola de la Dunăre a câștigat kinetismul vienez și cea de pe Spree mișcarea dadaistă berlineză.

Kinestismul este o artă de avangardă între cele două Războaie Mondiale în care se amestecă expresionismul, cubismul, futurismul și constructivismul.

Kinetismul vienez este o recepție de sine stătătoare a expresionismului, cubismului, futurismului şi constructivismului, care a luat ființă din experimente pedagogice revoluționare în fosta scoală de arta și meserii și provine de la cuvântul grec “kinesis” care înseamnă mișcare. Este o direcţie a artei în care exponatul este descompus în elemente ritmice care au o succesiune în mișcare.

Au fost mai ales tinere femei care au încercat să se exprime eliberate de convențiile artei, căutând un mod nou de exprimare. Diferențele și asemănările sunt exemplificate cu lucrări de Gustav Klimt, Herbert Boeckl, Josef Hoffmann, Oskar Kokoschka, Max Oppenheimer, Egon Schiele, Otto Rudolf Schatz, Friedrich Kiesler şi Max Liebermann.

Belvedere – Untere Belvedere, Adresa: Rennweg 6, 1030   Wien

Ouăle Fabergé ale ţarului

Fabergés, vestitele ouă de aur, sunt aduse la Viena, astfel că la Muzeul de Artă pot să fie admirate măiestria cu care au fost executate aceste bijuterii împărătești. Expoziția „ Lumea Fabergé” (“Die Welt von Fabergé”) arată peste 160 de obiecte cele mai de valoare din muzeele din Moscova.

În centru stau patru ouă de Paşti, dintre cele mai cunoscute în lumea întreagă, bijuterii nestemate care au fost executate pentru familia imperială Romanov și au fost folosite drept cadou de membrii familiei între ei.

Alte mici opere de artă care au aparținut Romanovilor oferă o perspectivă a vieții și a ceremoniei de la curtea ţarului rus.

Începând cu 1885, Peter Carl Fabergé a lucrat pentru curtea imperiala și pentru ultimul ţar din Moscova. Sub conducerea lui compania sa a crescut și devenit una dintre cele mai mari la vremea respectivă, care un timp a dat de lucru la peste 500 de meșteri aurari, bijutieri și pietrari din diferite ţări. Pe lângă curtea ţarului rus firma lui aproviziona casele împărăteşti europene, pe aristrocrații, comercianții și bancherii timpului.

Expoziția oferă o perspectivă în ceea ce a putut să realizeze tehnica și arta în domeniul bijuteriilor și artei lucrării în aur, începând cu sec. al XIX-lea. Chiar și la Expoziția mondiala de la Viena din 1873 acestă artă manuală a fost deosebit de apreciată.

Expozitia “Die Welt von Fabergé”, 18 februarie -18 mai 2014

Kunsthistorisches Museum, Maria-Theresien-Platz ,1010  Wien

Casa Mozart (Mozarthaus)

La adresa Domgasse nr. 5 se află singura dintr-o duzină de locuințe vieneze care este întreținută până în zilele noastre.

În această casă, compozitorul a locuit din 1784 până în 1787. Domiciliu său de la etajul întâi a fost unul destul de luxos cu 4 camere, două cabinete, și o bucătărie pentru că toată viaţa Mozart a avut înclinația de arăta cât mai bine astfel că îmbrăcămintea de bun gust și pantofii cu cataramă erau o obligație.

Wolfgang Amadeus a petrecut aici probabil cea mai fericită perioadă a vieții. În orice caz nici o altă locuință nu a fost ținută de el pe o perioadă atât de îndelungată.

Înainte de toate, în această perioadă Mozart era un compozitor de succes cu un cerc de prieteni iluștri și care era rugat să dea numeroase concerte în casele aristocraților.

Aici, pe strada Domgasse, i-au reușit cele mai bune compoziții, printre care poate și cea mai atractiva operă, „Nunta lui Figaro“.

De la data aniversării a 250 de ani de la nașterea lui Mozart, în 27 ianuarie 2006, casa memorială se întinde pe șase etaje cu păstrarea locuinței originale la etajul întâi.

Pe o suprafață de 1.000 mp, vizitatorii intră în lumea lui Mozart, o lume plină de genitalitatea şi creativitatea sa, o lume a familiei, a prietenilor, dar și dușmanilor lui din Viena timpurilor baroc.

Aici Mozart își dezvăluie pe deplin personalitatea marcantă și vizitatorii pot să trăiască o experienţă la superlativ.

Adresa: Mozarthaus (Mozartmuseum), Wien: Domgasse 5 (linga Stephansdom)

Zona de cumpărături

În apropiere de Piața Naschmarkt, pe stada Kettenbrückengasse s-au dezvoltat niște magazine interesante, fiind o zonă de cumpărături modernă și plină de viaţă.

La Anna Stein se pot găsi accesorii și suveniruri, de la portmonee din pluş, până la CD-uri, ciocolată şi bijuterii.

O mulțime de amintiri se pot găsi și în noul Lomography Embassy Shop Vienna, unde, pe lângă aparatele Lomo, se mai găsesc și creații ale designerilor austrieci și internaționali, și miniaturi hazlii din întreaga lume.

Bananas se distinge printr-o selecție de mobilier din anii 1950 până în 1980.

Excelente torturi și praline pot fi descoperite în încântătoarea Patisserie Fruth. Bunătățile pot să fie gustate chiar la faţa locului, împreună cu un pahar de șampanie sau cu o cană de ciocolată caldă. Chiar lângă, își are magazinul de prezentare marca Madame with a mission, cu modă pentru femei, o modă simplă dar cu detalii rafinate.

Statt Garten oferă produse cosmetice naturale, parfumuri și accesorii frumoase.

Sortimentul îmbină produsele clasice cu cele moderne. Atelierul Ready-Made by Salner execută modă la comandă, o modă simplă, dar feminină.

Mein Design este un shop cu idei drăguțe de cadouri și bijuterii făcute manual de diferiți designeri.

Delicatese din grădină, pădure și pajiște are Henzls Ernte. În manufactura acestuia, plante aromatice și medicinal, precum și fructe și legume, sunt preparate în funcţie de sezon.

În Transporter Café se pot găsi atât artă, cât şi muzică, până după miezul nopții.

Adresa: Naschmarkt / Kettenbrückengasse

Cluburi şi puburi

Viena are o și mulțime de localuri noi care își așteaptă musafirii, atât cu preparate din bucătăria tradițională, dar și cu o bucătărie modernă și creativă.

Alberina Passage este un Dinnerclub, la 7 secunde de Operă, ceva mai ieșit din comun, o combinație de restaurant de lux, bar american și club cu muzica live.

Aici, bucătarul-șef răsfață vizitatorii, de la ora 20.00, în acorduri de muzică Dinnerjazz, iar de la miezul nopții, DJ-ii au grijă de atmosfera de club.

Adresa: Passage Opernring/Operngasse, 1010  Wien, deschis: de marţi până sâmbătă, între orele 18.00-4.00 (duminica şi luni închis)

Crossfield Australian Pub este un local cu specific Australian, unde se servesc delicatese exotice, cum ar fi steak de cangur, ştruţ şi crocodil sau lacuste prăjite.

Pe lângă acestea se mai pot servi vinuri australiene şi bere proaspătă din butoi (Foster-Bier).
Adresa: Maysedergasse 5, 1010 Wien, deschis: de luni până joi, între orele 10.00 – 1.00, vineri şi sâmbătă, între orele 10.00 – 2.00, duminica între orele 10.00-24.00.

Hansen im Börsengebäude un local subteran la Bursa din Viena, recunoscut prin varietatea meniurilor și mai ales a micului dejun care se poate servi aici, dar și prin faptul că este în vecinătatea celei mai frumoase florării din Viena.

Adresa: Wipplingerstraße 34, 1010 Wien, deschis de luni până vineri, între orele 9.00-23.00, sâmbăta între orele 9.00-17.00, duminica şi la sărbători închis.

Kornat, un restaurant cu specialităţi din peşte, de peste 20 de ani, recunoscut pentru bucătăria croato-dalmaţiană, este un local modern cu o atmosferă elegantă. Barul de vinuri oferă vinuri excelente şi rarităţi dar mai ales vinurile care se potrivesc cu peştele.

Adresa: Marc-Aurel-Straße 8, 1010 Wien, deschis de luni până vineri şi în zilele de sărbătoare (excepţie de Crăciun şi Paşte), între orele 11.30 – 24.00.

Palmenhaus, din Burggarten, oferă tot timpul o ambianţă deosebită. Sub cupola de sticlă monumentală se găsesc un Cocktailbar, o cafenea şi o braserie cu o bucătărie de recomandat şi cele mai bine alese vinuri în pivniţa de vinuri.

Adresa: Burggarten 1, 1010 Wien, deschis (programul de iarnă) miercuri, joi, între orele 11.30-24.00, vineriși sâmbătă, între orele 10.00-01.00, duminica şi în zile de sărbătoare, între orele 10.00-23.00, luni şi marti închis.

T.G.I. Friday’s, este cea mai bună Steakhouse americană în Viena, iar aici se pot mânca porţii remarcabile de burger, grătare suculente şi costiţe delicioase, la care se adaugă specialiaţi de Jack Daniel’s gril şi o selecţie bogată de Cocktails şi Ultimates.
Adresa: Schubertring 13, 1010 Wien, deschis zilnic, între orele 11.00-24.00.

Tian, un restaurat vegetarian în inima Vienei, invită la plăcerea de a gusta conştient preparate vegetariane noi, după motto-ul „Experience Taste“.

Adresa: Himmelpfortgasse 23, 1010 Wien, deschis: restaurantul, de marţi până sâmbătă între orele 11.30-24.00, barul de vinuri, de marţi până sâmbătă, între orele 17.00-24.00.

Café Cuadro este o cafenea modern, unde micul dejun se poate servi pâna la ora 16.00.

Cafeaua este de marcă proprie „Café do Cuadro“, iar marmelada este făcută de casă. Bucătăria mai oferă specialităţi asiatice, salate şi preparate vegetariene.
Zilnic, între orele 17.00-19.00, este Happy Hour-Cocktailure, ceea ce înseamnă preţuri reduse cu 60 la sută.

Adresa: Wien 5, Margaretenstraße 77, deschis de luni până sâmbătă, între orele 8.00-24.00, duminica şi la sărbători, între orele 9.00-23.00.

Gergely’s se află într-unul dintre cele mai moderne colţuri ale orașului. Ambianţa localului este familiar. Aici se pot servi specialități la grătar și bere din butoi.

Adresa: Wien 5, Schloßgasse 21. Deschis de marţi până sâmbăta, între orele 18.00-01.00, duminica, în zilele de sărbătoare și lunea este închis.

Villon Weinbar, unul dintre cel mai frumoase pivnițe din oraș, cea mai veche și mai adâncă (până la 16 m și veche de 500 de ani), deţine circa 100 de vinuri diferite,  majoritatea austriece care sunt însoțite de specialități culinare alese.

Adresa: Habsburgergasse 4. Deschis de marţi până vineri, de la ora18.00, sâmbăta, de la 19.00 (duminica, în zilele de sărbătoare și lunea este închis).

Rodica Roşca

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.