Ziarul electronic al arădenilor

Care sunt principalele probleme cu care se confruntă vârstnicii (studiu)

oameniiSituaţia financiară, starea de sănătate, dependenţa de ceilalţi, sentimentul de inutilitate, singurătatea, precum şi lipsa unui interlocutor sunt principalele probleme ale vârstnicilor din ţara noastră, conform unui studiu naţional realizat de GfK pentru Fundaţia Principesa Margareta a României.

Potrivit studiului prezentat de fundaţie, în România aproximativ 1,5 milioane de vârstnici sunt afectaţi de singurătate într-o mai mare sau mai mică măsură.

Îmbătrânirea populaţiei este un fenomen în creştere care afectează nu numai România, ci întreaga Europă.

Conform Institutului Naţional de Statistică, 3.247.744 de persoane din populaţia totală a României au vârsta de peste 65 de ani.

În plus, România se confruntă cu emigrarea tinerilor, maladiile moderne, insuficienţa resurselor umane şi financiare specializate, precum şi lipsa unui sistem integrat de sprijin, toate acestea făcând ca mulţi vârstnici să trăiască singuri, lipsiţi de contact social, relevă cercetarea.

Potrivit studiului, persoanele vârstnice asociază singurătatea cu lipsa celor dragi, cu situaţia de a locui singure, cu lipsa unui interlocutor sau cu lipsa unui ajutor practic.

De asemenea, persoanele care locuiesc în mediul urban sunt semnificativ mai afectate de singurătate, acest sentiment devenind, la nivel naţional, mai apăsător cu cât se înaintează în vârstă.

Cu prilejul prezentării studiului, a fost lansată şi Asociaţia ‘Niciodată singur – prietenii vârstnicilor’, care continuă acţiunile de voluntariat şi sprijin în beneficiul vârstnicilor din România dezvoltate de Fundaţia Principesa Margareta a României începând din 2006, prin programul ‘Niciodată singur – voluntari aproape de vârstnici’.

Misiunea asociaţiei este de a lupta la nivel naţional împotriva izolării sociale şi a singurătăţii cu care se confruntă persoanele vârstnice, prin mobilizare voluntară şi schimbarea percepţiei societăţii asupra vârstei a III-a, au arătat organizatorii.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.