Ziarul electronic al arădenilor

Călin Bibarț, despre Teatrul Vechi: „Sunt dispus să mergem până la expropriere“

Primarul municipiul Arad, Călin Bibarț, a afirmat că s-ar putea ajunge la până la expropriere, în cazul în care nu se va găsi o soluție pentru ca Teatrul Vechi să revină municipalității pentru a fi reabilitat.

„Ministerul Culturii s-a spălat pe mâini, Consiliul Județean Arad s-a spălat pe mâini, eu am insistat public și insist ca proprietarii să se mai gândească dacă nu doresc să facă o donație către comunitatea arădeană, având în vedere că zeci de ani au beneficiat de o scutire de sută la sută la plata impozitelor, în schimbul promisunii că au grijă de clădire, lucru care nu s-a întâmplat. Iar din momentul în care s-a schimbat legislația și au fost obligați să plătească impozit mărit pentru că acea clădire este neîngrijită, doresc să scape de ea. Suntem dispuși să ne adunăm cu toții pentru a putea achiziționa clădirea.

Se solicită plată a 200.000 de euro. Având în vedere birocrația, nu putem pune în termen de câteva zile suma de bani pe masă.  De aceea împreună cu societatea civilă suntem dispuși să adunăm suma necesară pentru a putea achiziționa clădirea.

În varianta în care se schimbă între timp proprietarul, clădirea nu se mută de acolo, nu își schimbă destinația, nu se va putea interveni la ea decât dacă se cere autorizație de construire de la Primărie, pe care nu o vor primi. Și dacă va fi cumva un nou proprietar și nu va dori să dea acest imobil municipalității sunt dispus să mergem până la expropriere. Dar, sunt convins că nu se va ajunge până acolo,cum sunt convins că se va găsi o soluție, mai mult decât onorabilă, astfel încât Aradul să-și păstreze un imobil de referință al orașului“, a declarat Călin Bibarț, într-o conferință de presă.

Alături de primar, la conferința de presă a fost prezent și scriitorul Gheorghe Schwartz, care a cerut ca subiectul Teatrul Vechi să nu fie politizat.

„Ceea ce aș dori este să nu se politizeze acest subiect. Pentru că, politicienii astăzi sunt la putere, mâine sunt în opoziție, societatea civilă este veșnic în Arad, atâta timp cât Aradul este locuit. Și, din păcate, așa cum a spus și domnul primar, Teatrul Vechi a ajuns subiect de contre politice, ceea ce nu am dorit nicio clipă. Vrem să reintroducem în Arad ceea ce este al Aradului.  Vrem să fie un centru cultural care ne lipsește și care poate să acopere foarte multe genuri artistice. Vrem să participăm în felul acesta și la Timișoara – Arad Capitală Culturală Europeană, să dovedim că suntem gata să facem aceste lucruri. După discuția avută cu domnul primar am convingerea că acest proiect va prinde viață“, a spus Gheorghe Schwartz.

Teatrul Vechi sau Teatrul Hirschl este o clădire declarată monument istoric situată pe strada Gheorghe Lazăr, în municipiul Arad și care este primul edificiu de teatru permanent de pe teritoriul României fiind construită în anul 1817.

Edificiul, construit în stil baroc și ridicat în anii 1816 – 1817, la inițiativa comerciantului de origine vieneză Iacob Hirschl, este socotit drept cel mai vechi edificiu teatral permanent din țară.

În anul 1907 clădirea a fost transformată în cinematograful Urania, fiind printre primele din țară. La 16 aprilie 1913, aici a avut loc prima reprezentație cu un film românesc: „Războiul Independenței“, film care avusese premiera la 1 septembrie 1912, la București, în sala „Eforie“.

UPDATE Iustin Cionca: „Am decis să permitem unui investitor privat să preia Teatrul Vechi“

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.