Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE Iustin Cionca: „Am decis să permitem unui investitor privat să preia Teatrul Vechi“

Consiliul Județean Arad a renunțat, vineri, la preemțiunea în cazul Teatrului Vechi.

Asta înseamnă că instituția nu va cumpăra Teatrul Vechi, în condițiile în care a apărut un investitor privat care are deja o înțelegere de principiu cu proprietarii clădirii, iar legea nu permite Consiliului Județean să cumpere clădirea fără o evaluare.

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a declarat: „Vinerea trecută am primit de la proprietarii clădirii oferta de preemțiune. I-am invitat la o discuție pe acest subiect luni, când le-am comunicat intenția noastră de a prelua clădirea Teatrului Vechi, în condițiile legii, adică după o evaluare tehnică. În cadrul întâlnirii, cei doi proprietari ne-au informat, ceea ce nu știam în prealabil, că au un cumpărător privat pentru clădirea teatrului și au primit deja un avans de la acesta, fapt pentru care au depus cererea de preemțiune, pentru că așa le cere legea, ca o procedură pentru vânzarea clădirii de interes public.

Prețul stabilit de aceștia și pretins de la Consiliul Județean a fost de 200.000 de euro. Avem termen 15 zile să le dăm un răspuns. În 15 zile  noi nu putem realiza o evaluare, dar avem la bază o evaluare realizată de Primărie, care indică o valoare a imobilului sub suma cerută de proprietari. Fiind vorba despre bani publici, noi nu putem oferi cât ni se cere, ci cât arată evaluarea. Ar fi o infracțiune să le pretind consilierilor să voteze cumpărarea Teatrului Vechi în condiții nelegale, de aceea am decis să nu folosim dreptul de preemțiune.

Un investitor privat poate plăti cât dorește, ceea ce noi, din bani publici, nu putem face. Nu ne opunem dorinței investitorului să preia el Teatrul Vechi și votăm respectând legea. Dacă această lege nu este corectă, îi rog pe colegii mei consilieri să discute cu parlamentarii partidelor din care provin să o schimbe. Până atunci, noi trebuie să o respectăm”, a declarat Iustin Cionca.

Prețul solicitat pentru clădirea teatrului (nu și pentru Casa Hirschl, apartamentele și spațiile comerciale aferente) a fost de 200.000 de euro. Teatrul trebuie să își păstreze destinația inițială, deci să rămână instituție de spectacol.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Consiliul Județean Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

UPDATE

La ședința ordinară a Consiliului Județean Arad, (29 ianuarie 2020), cei doi reprezentanți ai UDMR, György Bölöni și Tamás Péró, au susținut salvarea Teatrului de piatră vechi de peste 200 de ani și au propus ca acest monument istoric să fie cumpărat de către Consiliul Județean Arad.

Proprietarii au oferit imobilul monument istoric spre vânzare pentru suma de 200.000 de euro, iar consilierii UDMR au cerut o evaluare a clădirii, argumentând că nici valoarea sentimentală, spirituală a acestuia nu poate fi ignorată.

Cei doi reprezentanți ai UDMR au susținut salvarea vechiului teatru la ședința de vineri, deoarece această clădire are o seminificație importantă, face parte din istoria orașului, a culturii noastre și trebuie să-și recapete vechea strălucire, păstrând-o pentru posteritate.

Cu toate acestea, majoritatea a consiliului județean a votat să nu exercite dreptul de preempțiune asupra imobilului, astfel clădirea rămâne în mâini private, cu un viitor incert.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de UDMR Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

CJ Arad vrea să cumpere Teatrul Vechi. Proprietarii cer 200.000 de euro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.