Ziarul electronic al arădenilor

Ce nu trebuie să lipsească dintr-o grădină rustică

Există mulți iubitori de stil rustic la noi în țară pentru casa și grădina lor și adevărul e că acest stil este relativ ușor de realizat față de alte stiluri mai pretențioase. Astfel de aranjamente sunt potrivite și locațiilor de turism rural, precum și curților hotelurilor și restaurantelor din zone cu atracții istorice sau etnologice.

Vreau să precizez de la început că o grădină rustică nu înseamnă numai oale și butoaie cu plante, ci se poate face și un design modern, stilat, doar cu accente rustice. Indiferent cât de tradițional sau modern alegi să îți faci grădina, iată ce nu ar trebui să lipsească, fiind elemente estențiale care definesc acest stil:

Piatra 

În general piatră naturală, mai mult sau mai puțin finisată. Se pot face multe aranjamente din piatră și câteva exemple ar fi:

  • delimitarea cu bucăți din piatră a straturilor de flori
  • pereți din piatră, scări – poate fi placată cu piatră fațada casei dinspre grădină dacă se potrivește stiului general, de asemenea un perete al unei magazii, un gard etc. Se poate construi și un perete decorativ în grădină, un umbrar, o terasă în aer liber cu pereți sau coloane din piatră. Într-o zonă de litoral se poate folosi ardezie sau piatră deschisă la culoare ca cea a stâncilor
  • cărări de piatră printre straturi – sunt practice, durabile și se potrivesc stilului
  • garduri și împrejmuiri ale grădinii
  • placarea fântânilor simple sau arteziene
  • poduri peste zone cu pârâuri, mlăștinoase sau pur și simplu poduri decorative
  • băncuțe și alte piese de mobilier
  • arcade – mai ales la intrare în grădină, în curte
  • bazine pentru pești și plante
  • suporturi de flori, ghivece placate cu piatră

De multe ori piatra se combină cu cimentul și e ok pentru a o îmbina, dar un ciment prea lucios și finisat este mai potrivit la alte stiluri. Sunt și moduri de a face obiectele din ciment să arate rustic sau vechi și în acest mod vor fi mai ușor de integrat în peisaj.

Lemnul

Există o mare varietate de obiecte și materiale din lemn din care poți alege  pentru grădina ta. De exemplu cu bucățile mari și rotunde tăiate dintr-un buștean nefinisat se pot face dale pentru o cărare sau o terasă în grădină. Mai poți folosi lemn la mobilierul de grădină, crengi, bârne și scânduri la o terasă, la delimitarea straturilor, construirea de garduri, ghivece și suporturi de flori, căsuțe pentru păsări. Desigur că poți folosi și obiecte din lemn deja confecționate: butoiașe, roți, bănci, măsuțe, șezlonguri, cutii vechi din lemn, paleți, coșuri împletite și multe altele.

Și la un stil rustic  modern poate fi folosit lemnul, de obicei sub forme mai șlefuite, lăcuite ori vopsite sau statuiete din lemn.

In acest caz, placarea casei sau geamurile termopan ar trebui sa aiba si nuante de lemn: nuc, stejar… sau asemanator

Metalul

Un aspect rustic poate fi realizat și cu ajutorul obiectelor din metal: gărduțuri, porți, mobilier de grădină, ghivece și suporturi pentru flori, colivii, fântâni, coșuri, felinare și alte obiecte de iluminat, butoaie și alte obiecete din metal vechi integrate cu gust printre straturi.   Poți fi creativ într-o grădină rustică și folosi pentru decorare și amenajare și obiecte mai puțin convenționale: cufere, bucăți din biciclete și căruțe vechi, unelte metalice, oale și vase de bucătărie vechi etc.

Folosește fier forjat, alamă, cupru, obiecte cu aspect învechit, chiar ruginit, cu vopseaua sărită pe alocuri. Desigur că dacă vrei ceva mai modern poți folosi și metal mai șlefuit, vopsit însă nu opta pentru ceva strălucitor.

Ceramica

Pe lângă ghivece din lut ars sau ceramică, mai puteți folosi dale din lut pentru alei sau decorarea pereților, a teraselor, statui și alte decorațiuni. În loc de piatră poți folosi și cărămizi vechi.

Mobilier și alte obiecte cu aspect vechi

Am precizat mai sus că se pot folosi piese de mobilier din lemn, metal, piatră, împletituri. Pot fi bănci, scaune, mese, șezlonguri, leagăne gata confecționate sau ceva ce realizezi chiar tu într-un weekend transformând o piesă de mobilier sau alte obiecte în ceva util în grădină. Se pot decora cu pernuțe cu motive tradiționale, acoperi cu cuverturi simple, iar terasele înfrumusețate cu cortine de in, iută, bumbac și alte materiale cu aspect rustic.

Plante tradiționale românești

Cu siguranță dintr-o grădină, rustică sau de alt tip, nu pot lipsi plantele. Alege flori și arbuști care se găsesc în mod uzual în grădinile românești, ușor de crescut și care nu au nevoie de întreținere prea mare.

Poți planta flori de diverse culori dar și legume. Dacă optezi pentru gazon, acesta trebuie să fie natural. Plantele cele mai folosite  în grădinile rustice sunt: trandafiri, mușcate în ghiveci, salcie, mesteacăn, păducel, scoruș, pin, zadă, liliac, soc, cătină, porumbar, ienupăr, bujor, lupin, crin, lăcrimioare, brumărele,  garofiță, gladiole, nasturtium, gălbenele, etc. deci o gamă foarte variată de arbuști și plante cu flori.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.