Autoritățile din Arad caută cadavrele a 16 porci din lotul de 21 care au murit din cauza pestei porcine africane, după ce proprietarul le-a aruncat pe câmpuri din judeţ pentru a scăpa de ele.
Comitetul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit, marţi, la Prefectura Arad, după ce a fost confirmat focarul de pestă porcină africană în municipiu, unde au murit mai mulţi porci cumpăraţi de un arădean de la un crescător din judeţul Bihor, unde fuseseră confirmate anterior focare.
În cadrul şedinţei, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au arătat că s-au instituit o zonă de protecţie şi o zonă de supraveghere pe raze de trei şi, respectiv, zece kilometri în jurul focarului din cartierul Grădişte. Stabilirea celor două zone presupune, între altele, efectuarea unui recensământ al exploataţiilor de porcine.
Pe de altă parte, reprezentanţii Prefecturii au declarat că 21 de porci morţi au fost aruncaţi de către proprietar pe câmpuri de la marginea municipiului, 16 fiind în continuare căutate cu ajutorul poliţiştilor pentru a fi recuperate şi incinerate.
„Se continuă eforturile de găsire a carcaselor celor 16 porci din lotul de 21 aruncaţi în două zone de la marginea municipiului Arad, cartierul Sânicolau Mic şi ieşirea spre Şofronea, de către cetăţeanul la domiciliul căruia a fost declarat focarul. Cinci porci morţi au fost găsiţi şi incineraţi, fiind confirmată infestarea cu pestă porcină africană. La aceste operaţiuni participă efective ale structurilor MA“, au declarat reprezentanţii Biroului de presă al Prefecturii.
Autorităţile transmit circulare către primării şi medicii veterinari privind informarea persoanelor care deţin porci despre interzicerea transportării acestora între exploataţii. Animalele care vor fi găsite lăsate libere şi care nu sunt înregistrate legal vor fi sacrificate. De altfel, în cursul zilei de marţi, trei porci neînregistraţi legal au fost găsiţi de autorităţi în zona gropii de gunoi de la marginea cartierului arădean Sânicolau Mic, aceştia fiind sacrificaţi şi incineraţi.
„Este foarte important ca arădenii crescători de animale să fie foarte atenţi şi să ţină legătura în permanenţă cu medicii veterinari care le pot transmite măsurile de prevenire ce trebuie luate. Autorităţile s-au mobilizat şi vor aplica strict toate prevederile pentru a limita răspândirea virusului pestei porcine africane, pentru care specialiştii nu au găsit încă un antidote“, a declarat prefectul Florentina Horgea.
În continuare, autorităţile vor efectua controale în târgurile de animale autorizate sau neautorizate iar echipaje ale Poliţiei şi DSVSA organizează verificări la intrările în judeţul Arad dinspre Bihor, zona de unde provin animalele infestate, pentru identificarea eventualelor transporturi de porci.
Poliţiştii timişeni au deschis un dosar penal în care cercetează modul în care suine bolnave de pestă porcină africană, din judeţele Bihor şi Arad, au ajuns să fie vândute pe piaţa din judeţul Timiş.
Adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, Aurel Scornea, a precizat, marţi, că s-a solicitat, de asemenea, Prefecturii Timiș, în cadrul şedinţei Centrului local de combatere a bolilor, convocată pe această temă, să-i conştientizeze pe primari să interzică de la comercializare animale în târgurile de pe raza comunelor.
„Este o anchetă în desfăşurare pe teritoriul mai multor judeţe. Porcii au fost aduşi în Timiş din zona contaminată Arad şi Bihor. (…). Sunt organizate filtre pe căile de comunicaţii şi se fac verificări în târgurile care se organizează ocazional pe raza judeţului Timiş. Cei care se ocupă cu astfel de activităţi nu folosesc căile de comunicaţii clasice, drumuri naţionale, judeţene, ci câmpuri agricole, drumuri lăturalnice. Cei de la Bihor au vândut porci la Arad, iar cei de la Arad, la Giroc. Ei riscă pedeapsa cu închisoarea, pentru că au pus în pericol siguranţa populaţiei. S-a constituit un dosar penal în care se fac cercetări. Sunt două persoane cercetate. Se fac verificări să vedem exact traseul“, a afirmat Aurel Scornea.
Duminică, autorităţile din Arad au sacrificat 55 de porci din gospodăria arădeanului, după ce 21 de animale i-au murit de pestă.
Directorul executiv al DSVSA, Viorel Agud, declarase că bărbatul cumpărase porci din Bihor şi vânduse ilegal 21 de exemplare în Timiş iar acolo animalele au început să prezinte semne de boală, fiind aduse înapoi în Arad, unde au murit.
CITITI SI: Virusul pestei porcine africane, confirmat în municipiul Arad